Au extras din stomacul unui copil o brățară compusă 22 de bile magnetice. Intervenția urgentă a medicilor de la Institutul Mamei și Copilului l-a salvat

Un pacient în vârstă de 5 ani din mun. Chișinău, care după ce a înghițit componentele unei jucării compuse din bile magnetice, a fost supus de urgență unei intervenții de extragere a corpilor străini în cadrul Secției Endoscopie a IMC.

Intervenția efectuată cu succes de către echipa de medici compusă din:

  • Victor Rașcov – medic endoscopist;
  • Anastasova Ina – asistentă medicală;
  • Dragneva Nina – asistentă medicală;
  • Mirza Olesea – medic anesteziolog.

Intervenția medicilor a durat aproximativ 2 ore și a presupus extragerea individuală a 22 de bile magnetice care au ajuns în stomac și duoden cu riscul perforării acestor organe.

Înghițirea corpilor străini poate include aproape orice obiect suficient de mic pentru a trece prin faringe.

Monede, nasturi, baterii, șuruburi, insigne – sunt doar o mică parte a obiectelor înghițite de copii, care timp de 40 de ani au fost colectate de către medicii Secției Endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului.

Postoperator pacientul se simte bine și se va afla în următoarele zile sub supraveghere medicală.

De la începutul acestui an, au fost efectuate 113 intervenții de extragere a corpilor străini din tractul digestiv superior și 58 intervenții de extragere a obiectelor inhalate în sistemul respirator de către copii.

Specialiștii Institutului Mamei și Copilului recomandă să fie respectate câteva reguli de bază pentru a preveni inhalarea sau înghițirea obiectelor străine de către copii:

  • nu aduceți în casă substanțe chimice în recipiente care sunt atractive pentru copil și nu le puneți în locuri ușor accesibile;
  • ascundeți de copii obiectele tăioase, ascuțite sau care se pot sparge;
  • evitați să-i dați copilului sau să-l puneți în contact cu obiecte de mici dimensiuni, cel puțin până la vârsta de 3 ani;
  • fiți precaut și supravegheați-l mereu.

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns