„Apă-Canal” Ungheni anunță sistări ale serviciul public de alimentare cu apă

Cetățenii municipiului Ungheni cât și a localităților din imediata apropiere, deservite cu apă potabilă de către Întreprinderea Municipală „Apă Canal” Ungheni, ar putea rămâne fără acces periodic la apa potabilă din robinete.

Motivul – a crescut semnificativ turbiditatea apei râului Prut.

Sistări ale serviciul public de alimentare cu apă

În urma ploilor abundente din ultimele zile, turbiditatea apei râului Prut a crescut semnificativ, până la 1200 mg/l, norma fiind de 150-200 md/l.

Acest lucru creează dificultăți în procesul tehnologic de la Stația de Tratare a Apei și creează dificultăți procesului tehnologic la Stația de Tratare a Apei.

Urmare, Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din Ungheni este nevoită să sisteze periodic furnizarea apei potabile în rețele.

Totodată, în conformitate cu avertizarea hidrologică emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, este prognozată ridicarea debitului de apă în râul Prut și creșterea turbidității apei.

Astfel, administrația Î.M. „Apă-Canal” și Primăria municipiul Ungheni recomandă cetățenilor racordați la rețeaua publică de asigurare cu apă potabilă să își facă rezerve de apă.

Pentru mai multe detalii, puteți apelați la dispeceratul Î.M. „Apă-Canal” din Ungheni la numărul de telefon 0 (236) 2-31-51

Notă: Ce este turbiditatea apei ?

Turbiditatea vine din latinescul „turbidus” care înseamnă tulburat. Turbiditatea se caracterizează gradul de impuritate, adică prezenţa unor particule de natură organică sau anorganică, particule care se află în suspensie şi care sedimentează (se depune) în timp..

Din ce se compun aceste particule care compun turbiditatea apei potabile – produsele de eroziune a solului datorită torentelor sau a creşterii debitului rîurilor în perioade ploiose( argilă, nisip, nămol, microorganizme, viruşi, bacterii, paraziţi ş.a.)

În aşa situaţii Staţia de Tratare a apei nu poate prelucra apa brută din rîu cu indici mai mari de 490 unităţi nefelometrice de turbiditate – conform proiectului. Soluţia în aceste situaţiii este sistarea alimentării localităţii pînă la remedierea problemei şi excluderea riscurilor de pătrundere a apei necalitative în sistemul de alimentare, riscurilor unor dereglări gastro-intestinale.

De aceea laboratorul întreprinderii şi Centrul de Sănătate Publică din oraş ţin strict la control, respectarea cerinţelor privind corespunderea calităţii apei potabile la nivel corespunzător conform normativelor în vigoare.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns