ANSA a depistat un caz pozitiv de rabie la o bovină în Nisporeni și un focar de pestă porcină în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat luni, 23 decembrie, despre un focar de pestă porcină africană (PPA) înregistrat în perioada de observaţii între 13-20 decembrie, în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”.



Potrivit ANSA, în perioada de referinţă, în „Pădurea Domnească”, rezervaţie naturală situată de-a lungul râului Prut, în vestul raioanelor Glodeni şi Făleşti, au fost depistaţi zece mistreţi morţi.  Probele prelevate au arătat rezultate pozitive la PPA.

În perioada de referință, 13 – 20 decembrie 2019, experții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au prelevat probe din mai multe localități și au depistat următoarea situație epizootică:

  • 2 cazuri pozitive de rabie, confirmate în secţia virusologie, I.P.CRDV: la 2 bovine în raioanele Nisporeni și Grigoriopol;
  • un focar de pesta porcină africană la mistreți (fiind înregistrate 10 cazuri pozitive la mistreți găsiți morți în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, ce se află de-a lungul Prutului, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești).

Solicitat de IPN, Vitalie Carauş, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a spus că zona se va afla în carantină pentru o perioadă de un an.

Comisia pentru situații excepționale efectuează dezinfecția teritoriilor pentru a evita răspândirea virusului și la ceilalți mistreți care se află în pădure.

Potrivit lui Vitalie Carauş, Pădurea Domnească se află la hotar cu România, unde se înregistrează multe cazuri de pestă porcină, iar mistrețul este un animal care migrează, râul Prut nefiind o barieră pentru el să ajungă în Republica Moldova.

Pe parcursul anului, pesta porcină la mistreți a fost înregistrată în raioanele Cahul, Cantemir, Lipcani, în fâșii forestiere aflate în lunca Prutului.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns