ANRE a aprobat ca SRL „VESTMOLDTRANSGAZ” să opereze gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, la data de 02.03.2021, hotărârea privind certificarea provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz”, operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”.

În cadrul procedurii de certificare, care este una definitorie pentru Pachetul Energetic III, Agenția a examinat respectarea de către operatorul sistemului de transport a condițiilor prevăzute de Legea nr. 108/27.05.2016 cu privire la gazele naturale, care transpune Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale şi de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

Obiectivul de bază a respectivei proceduri constă în asigurarea condițiilor de neadmitere din partea operatorului sistemului de transport a unui comportament discriminatoriu între utilizatorii de sistem sau categoriile de utilizatori de sistem, evitând, în special, discriminarea în favoarea întreprinderilor înrudite.

În următoarele zile, ANRE urmează să notifice Secretariatul Comunităţii Energetice despre hotărârea privind certificarea provizorie a operatorului sistemului de transport şi să prezinte acestuia documente şi informaţii pertinente în acest sens. Ulterior, în termen de 4 luni de la primirea notificării, Secretariatul Comunităţii Energetice va examina și va prezenta Agenţiei avizul său cu privire la îndeplinirea de către operatorul sistemului de transport a condiţiilor de certificare, urmând ca decizia finală să fie publicată în Monitorul Oficial.

După adoptarea deciziei finale de către ANRE, SRL “Vestmoldtransgaz” va fi primul operator certificat al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova. Acest proces asigură diversificarea căilor de aprovizionare cu gaze naturale din surse alternative și, totodată, contribuie esențial la întărirea securității energetice a statului.

Menționăm că, certificarea este o procedură în cadrul căreia se examinează respectarea de către operatorul sistemului de transport a cerinţelor privind separarea şi independenţa acestuia, precum şi a altor cerinţe relevante impuse operatorului sistemului de transport prin Legea cu privire la gazele naturale, şi care constituie o precondiţie pentru desemnarea prin licenţiere a operatorului sistemului de transport.

Citiți mai multe despre epopea construcției gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

1 trackback / pingback

  1. Mold-Street: De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcţiona la capacitate maximă! – Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns