Amenzi de cca 9000 de lei pentru arderea frunzelor și a altor resturi vegetale

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează populația despre interzicerea arderii resturilor vegetale.

Autoritatea informează că în acest context, reprezentanți autorităților publice locale  împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne și inspectorii Inspecţiei pentru Protecția Mediului, efectuează controale pentru a nu admite arderea resturilor vegetale.



Persoanele celor care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă conform Codului Contravenţional art. 154.

Conform legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 până la 9.000 de lei.

Specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează că substanţele nocive rezultate din ardere frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd în atmosferă, sol şi în apele de la suprafață.

În acest context, sunt atenționate persoanele în vârstă și cei care suferă de boli cardiovasculare, sau care suferă de alergii respiratorii.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD



1 trackback / pingback

  1. Două persoane din Nisporeni amendate cu 10 mii de lei pentru arderea resturilor vegetale - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns