Ambasadorul României, despre când va funcționa gazoductul Iași-Ungheni

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, afirmă că partea română este ferm hotărâtă să-și exercite angajamentele asumate prin semnarea contractelor privind construcția conductei de gaz Iași-Ungheni.



Daniel Ioniță spune că nu poate oferi un termen de finalizare a lucrărilor, dar a auzit că gazoductul va fi gata în martie 2021. Declarațiile au fost făcute la „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, transmite Agora.md

Întrebat de ce întârzie gazoductul Iași-Ungheni, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a răspuns:

V-aș sfătui să faceți o emisiune separată pe acest subiect cu responsabilii de aceste chestiuni. În evoluția acestui proiect pornești de la necesitatea lui strategică, cu care absolut toate părțile sunt de acord.

Acest proiect asigură acea securitate energetică, atât de necesară Republicii Moldova, în special în situații de criză. Am fost recent la București, știu că au fost semnate contractele și vor începe lucrările simultan pe toate cele șapte tronsoane. (…) 

Odată ce ai construit această țeavă este important ca ea să aibă gaz și consumator final”.

Ne puteți da un termen?

Nu. Vă pot spune că partea română este ferm hotărâtă să-și exercite angajamentele. Partea română are expertiza tehnică și finanțele necesare. Știu că s-a vorbit de luna martie 2021”, a răspuns Daniel Ioniță.

Compania românească Transgaz a anunțat în aprilie 2019 că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar lucrările vor începe în luna mai 2019. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că până în anul 2020 va fi finalizată construcția gazoductului Iași-Ungheni.



Deşi ministrul Economiei Vadim Brînzan că primele gaze urmează să ajungă la Chişinău, prin gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău, în luna februarie sau martie 2010, în iunie 2019 şeful statului Igor Dodon spune că „în timpul apropiat gaz prin acest gazoduct n-o să vedem”.

sursa: Agora.md

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns