Alertă în Chișinău: Copil internat în comă, diagnosticat cu rabie

Un copil de doar 11 anișori a fost diagnosticat cu rabie și este în stare extrem de gravă. Cu simptome de febră și halucinații, copilul a fost internat pe data de 12 iulie, transmite Știri.md.




Febra nu este constantă, iar după procedura de puncție și tratament medicamentos, băiețelul a fost diagnosticat cu rabie.

În prezent, minorul se află internat în comă la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.Copilul de 11 ani este din localitatea Goianul Nou, Stăuceni și provine dintr-o familie social vulnerabilă. Băiețelul a fost mușcat de un câine în luna iunie, la o tabără. Rana a fost prelucrată cu spirt, însă peste o lună au apărut simptomele rabiei.

Cazul a fost confirmat de medicii de la Centrul de Sănătate Ciorescu, care îndeamnă toată lumea care a fost mușcată de orice animal de la începutul anului 2019 să se adreseze de urgență la medicul de familie pentru investigații.

Rabia este o boala infecţioasă gravă transmisă de la animale vertebrate la om, provocată de un virus din familia Rhabdoviridae (virus neurotrop ce se fixează în celulele cerebrale provocând o meningoencefalita ireversibilă ce conduce la deces în 5-20 de zile).

Boala poate fi răspândită de către animale prin intermediul salivei sau contactului cu ţesutul cerebral. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor de animale sălbatice cât şi domestice. Muşcăturile care afectează faţa, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut.

Perioada de incubaţie a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. De obicei nu este prezent nici un simptom al bolii.

Primele simptome care apar includ durerea şi amorţeală la locul muşcăturii, urmate apoi de simptomatologie vagă, care poate apărea în multe alte afecţiuni şi care includ:

  • febră,
  • tusea sau senzaţia de gât uscat,
  • durere,
  • arsură,
  • mâncărime,
  • furnicături sau amorţeală la locul muşcăturii sau al expunerii iniţiale,
  • durere abdominală,
  • anxietate sau nelinişte care se accentuează şi poate evolua spre agitaţie extremă.

Simptomatologia ulterioară este mai specifică şi poate include:

  • perioade alternante de comportament normal şi comportament bizar sau neobişnuit (anxietate, halucinaţii, delir),
  • frică de apă (hidrofobie) sau frică de aer (aerofobie),
  • spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii.

Paralizia, care este adesea singurul simptom, se dezvoltă în cazul unei forme de rabie mai puţin obişnuită, rabia paralitică, care apare după muşcătura liliecilor vampir, fluctuaţii mari ale temperaturii corporale, pulsului şi presiunii sangvine, coma, insuficienţa cardiacă şi respiratorie.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns