A fost lansată cartea „Fântânile cu cumpănă din raionul Ungheni. Izvoare spre cer”

La 16 iulie 2021, istoricul Unghenean Corneliu Prepeliță și fotograful Sergiu Cotruță au lansat cartea „Fântânile cu cumpănă din raionul Ungheni – Izvoare spre cer”.

Evenimentul de lansare a avut loc în incinta Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”.

Vedeți și:

În acea zi, la Biblioteca Publică raională „Dimitrie Cantemir”, au venit mai mulți colegi de breaslă, bibliteotecari din raion, dar și reprezentanți ai administrației publice locale.

Anterior, la 15 iulie 2021, cartea a fost lansată și în incinta Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Potrivit site-ului Bibliotecii publice raionale, autorii au povestit cu lux de amănunte despre cum au „cules” și adunat acest material într-o singură carte, despre satele în care, câteodată nici primarii nu știau câte fântâni au în localitate, despre meșterii care au săpat fântâni.

În raionul Ungheni sunt 157 de fântîni cu cumpănă, în 34 de localități.

132 sunt încă utilizabile, iar celelalte sunt părăsite și nefolosite

Biblioteca publică raională mai comunică că albumul „Fântânile cu cumpănă din raionul Ungheni. Izvoare spre cer” a fost donat în toate bibliotecile publice din raionul Ungheni. Cei care doresc să facă cunoștință cu moștenirea lăsate de buneii și străbuneii noștri, o pot face.

Iată care sunt impresiile unora dintre participanții la lansarea de carte a albumului:

Marina Zamă, responsabilă de cultură și tineret la Primăria Ungheni, deținătoare a mai multor titluri Voluntar național al anului, Coordonatoare a grupului de voluntari Pro-Ungheni și una dintre cele mai active promotoare a activismului civic în rândul tineretului la Ungheni: 

O lansare de carte ce ne teleportează în locurile copilăriei noastre! Istorii despre fântânile cu cumpănă din raionul Ungheni și fotografii cu o puternică încărcătură emoțională pentru mine”.

Lucia Jardan, ofițer de presă în cadrul Primăriri municipiului Ungheni, fondatoare și ex-director al unui ziar local: 

Nu am să descriu lucrarea, nu am s-o fac pe criticul literar. Voi spune doar că a fost făcut un lucru mare. E o trecere în revistă a fântânilor cu cumpănă și ciutură din raionul Ungheni. Sunt, per total, 157, dintre care, potrivit autorilor, 132 mai sunt funcționale. E un semnal, dacă vreți, că trebuie să facem tot ce ne stă în putreri pentru a le păstra, pentru a le restabili pe cele care mai există pe undeva într-o stare deplorabilă. Pentru ceea ce au făcut cei doi ungheneni talentați – jos pălăria!

Victor Cobzac, titular UAP din Moldova, Maestru în Artă, Conferențiar Universitar UTM și Poet :

Fântânile cu cumpănă au fost, încă mai sunt și au șansele să mai rămână mulți ani în șir una din cărțile de vizită a fiecărei localități în parte, dacă nu principala și anume acolo unde mai există oameni gospodari cu inimă mare și cu frică de Dumnezeu.

În unele localități ele sunt puține la număr, în altele sunt ca ciupercile după ploaie, peste tot, începând cu intrarea în localitate și odată ce satele comunică între ele și la ieșirea din localitate, când pe partea dreaptă când pe cea stângă, ca niște străjeri pașnici și neobosiți pe orice timp al anului gata să astâmpere o gură însetată.

Ciutura coboară goală în fântână și de acolo urcă plină cu licoare de care nu te mai saturi și de la care nimeni nu se dă în lături.

Pe timp de caniculă aceste fântâni adună în jurul lor de la mic la mare, mai vin și ciobanii să-și adape turmele de mioare, văcarii își trec cirezile pe acolo iar turiștii se fotografiază pe fondalul acestor cumpene care leagă cerul cu pământul.

Seara mai stau la taifas mințile satului – bătrânii iar pe la cântatul cocoșilor mai prinde și câte o pereche-două de îndrăgostiți care îți alintă sufletele cu câte o înghițitură de apă rece și limpede de-ți poți privi chipul ca într-o oglindă.

Sunetele de tălăngi, lătratul câinilor și câte un nechezat de cal ne amintesc de locul unde de veacuri se mai naște veșnicia. Fântânile cu cumpănă sunt niște monumente utile sub cerul liber, fără de care spațiul dintre cer și pământ ar rămâne văduvit de cele mai fantastice elemente care se înscriu fără echivoc în peisajele pitorești coborâte în albul foii de poeți îi în perimetrul pânzei de către pictorii care au harul de a înveșnici clipa.

Fântâna cu cumpănă n-a lipsit nici dintr-un film turnat la Moldova-Film, anume acea carte de vizită despre care am pomenit mai sus.

Fântâna cu cumpănă seamănă cu un cocostârc care se plimbă pe meleagurile moldave aplecându-și capul pentru a scoate din țărână o picătură din lacrima cerului.

Anume aceste momente sunt prinse și descrise de doi autori, Corneliu Prepeliță cu ajutorul peniței și Sergiu Cotruță cu ajutorul camerei de luat vederi. Sute de cadre, unul mai frumos decât altul înfrumusețează cele peste 180 de pagini-color cu așchii de timp menite să înveșnicească fântânile cu cumpănă.

Lansarea acestui album s-a desfășurat în sala mare de lectură a Bibliotecii „Dimitrie Cantemir” într-o atmosferă de invidiat, cu oameni frumoși la chip și suflet, bibliotecari veniți la acest eveniment de prin satele raionului Ungheni.

Doamna Directoare Nadejda Mihai, o gazdă primitoare, cărei i s-a oferit primul cuvânt și-a salutat camarazii și a vorbit despre mai multe cărți a acestor doi autori care s-au lansat aici cu mare succes.

Autorii acestui album au povestit cu lux de amănunte cum au cules acest material, despre satele în care câteodată nici primarii nu știau câte fântâni au în localitate, despre meșterii la săpat fântâni și despre cei care le îmbracă în straie de sărbătoare.

Ei le-au numit fantastic de frumos, „izvoare spre cer”, un adevăr ce nu mai trebuie contestat. Alături de acești făptași ai frumosului a fost și Ștefan Susai, un român de peste Prut care a colindat Basarabia cu camera de luat vederi ca astăzi să se bucure de succesul fraților de-un grai și de-o suflare românească.

Albumul a avut drept redactor pe Doamna Lilia Toma și a fost editat la Editura LEXON LP din municipiul Chișinău cu un tiraj de 500 de exemplare, care se împrăștie repede, cine nu și-ar dori un volum pe rafturile sufletului, la care să apelezi atunci când ești mai trist ca alții.

Acest album a fost prefațat de Petru Vicol, Director general la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și primul examen la trecut cu succes la Chișinău, unde a avut loc și prima lansare.

Dumnealui subliniază la final de prefață: Lucrarea „Fântânile cu cumpănă din raionul Ungheni: izvoare spre cer” este un demers etnografic, fiind pus în evidența trecutul frumos, prezentul dramatic, dar și viitorul necunoscut al unui patrimoniu lăsat uitării – fântânile cu cumpănă, numite sugestiv de autori: izvoare spre cer.

Mie nu-mi rămâne decât să adaug că acest „sugestiv” e atât de la locul lui și răspunde la chemarea inimii atât de dumnezeiește că-ți vine să plângi de bucurie.

Treizeci și patru de sate s-au învrednicit de această titulatură și cred că aici autorii nu-și lasă mâinile în jos, au planuri mărețe și le urez succes în realizarea lor.

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns