Ion Chicu, al doilea călărășean orginar din Pârjolteni care ar putea deveni Prim-ministru al Republicii Moldova

Urmare a ultimelor eveniment politice de Republica Moldova, Igor Dodon l-a desemnat Ion Chicu, originar din Pârjolteni, raionul Călărași, în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru.

Potrivit legislației Republicii Moldova , candidatul desemnat la funcția de premier de către Președinte,  în termen de 15 zile de la desemnare, este obligat să ceara încrederea Forului legislativ suprem (Parlamentul) asupra programului de activitate şi a componenței cabinetului de miniștri.



Despre acest lucru a declarat Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon:

„Am constatat că PSRM și ACUM sunt în imposibilitatea de a propune un prim-ministru comun, PD nu dorește să facă alianță cu nici unul din cele două partide, iar Partidul Șor vrea anticipate.

Am decis să înaintez Parlamentului propunerea mea pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Menționez că înainte de briefing am semnat decretul desemnarea candidatului, domnului Ion Chicu.

Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni”.

Anterior, Ion Chicu a fost numit în calitate de consilier prezidențial la data de 8 iulie.

Potrivit Curriculum Vitae, Ion Chicu este originar din Pârjolteni, raionul Călărași. Are 47 de ani, este căsătorit și are trei copii.

Primul Prim-ministru originar din raionul satul Pârjolteni, raionul Călărași este Ion Sturza care a fost șef de cabinet în perioada 19 februarie – 12 noiembrie 1999.

Ion Chicu a absolvit Academia de Studii Economice în 1994 și este licențiat în management economic. A făcut stagieri profesionale în Belgia, Olanda, Polonia, Slovenia, Austria şi SUA.




Din experiența profesională:

  • În anul 2005 a ocupat funcția de Șef al Departamentului Reforme Structurale la Ministerul Economiei și Comerțului, activând în echipa lui Igor Dodon, care pe atunci ocupa funcția de vice-ministru;
  • În perioada 2006-2008 a fost vice-ministru al finanțelor, iar în perioada 2008-2009 a fost Consilier pe probleme economice și de politică externă al Prim-ministrului Zinaida Greceanîi;
  • În perioada 2010-2017 a activat în mai multe proiecte în domeniul finanțelor publice, inclusiv în cadrul Băncii Mondiale, fiind implicat în reforma Managementului Finanțelor Publice în mai multe țări din regiunea Europa și Asia Centrală. Tot în această perioadă a ocupat funcția de Președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică al USMF ”Nicolae Testemițanu”.
  • În ianuarie 2018 a devenit Secretar General al Ministerului Finanțelor, iar din decembrie 2018 până iunie 2019, a ocupat funcția de ministru al Finanțelor.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns