După Codul GALBEN de ghețuș, SHS a emis alertă de Schimbarea bruscă a vremii

După ce trei zile la rând meteorologii au emis Cod GALBEN de ghețuș și polei, astăzi, Serviciul Hidrometeorologic de Stat comunică deja alertă de Cod GALBEN de schimbarea bruscă a temperaturii.

Codul GALBEN de Schimbarea bruscă a vremii intră în vigoare mâine, 11 februarie 2021 și este valabil până la 17 februarie curent.

Avertizarea meteorologică vizează întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Urmare, în perioada 11-12 februarie curent, vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu trecere în ninsoare, izolat ninsori puternice (grosimea stratului de zăpadă va crește cu 5-10 cm).

În legătură cu pătrunderea maselor de aer rece de origine arctică, în perioada 12 – 17 februarie temperatura aerului noaptea treptat va scădea de la -8°C … -13°C până la -14°C … -19°C, spre sfârșitul perioadei la nord până la -20°C … -22°C, iar ziua va scădea până la -8°C …-13°C.

Totodată, pe 12-13 februarie vântul va prezenta intensificări de până la 17-22 m/s.

Urmare, pe drumurile publice se va semnala din ghețuș.

În aceste condiții, pentru siguranţa traficului rutier și prevenirea incidentelor cu consecințe grave, recomandă să respectați următoarele reguli:

 • – când vă deplasaţi în coloană, evitaţi manevra depăşirii fără o asigurare temeinică; 
 • – adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum; 
 • – păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
 • – nu uitați că cuplarea centurii de siguranţă este obligatorie atât pentru șofer cât și pentru pasageri.

Codul Galben se emite atunci când condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Riscuri:

 • reducerea vizibilității;
 • afectarea stării de sănătate a persoanelor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii);
 • este posibilă întreruperea alimentării cu energie electrică a localităţilor, din cauza suprasolicitării reţelelor electrice;

Se recomandă:

 • evitarea părăsirii imobilelor;
 • folosirea mai multor rânduri de haine subţiri din materiale naturale (bumbac, lână) şi a căciulilor, mănuşilor – jumătate din căldura organismului se pierde la nivelul extremităţilor (cap, membre);
 • consultarea medicului în cazul apariţiei problemelor de sănătate;
 • evitarea folosirii aparatelor de încălzit improvizate.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: