Biblioteca din Cetireni: Promovăm personalități Cetirenene – Vasile ALCAZ

Biblioteca publică din Cetireni, raionul Ungheni, a lansat în premier un proiect inedit – Promovăm personalități Cetirenene!

Proiectul născut în regatul cărților din Cetireni are drept scop valorificarea patrimoniului uman al localității de codru, așezat pe creasta unui deal cu o altitudine de 275 m.

Idea proiectului aparține doamnei Liusea (Lucia) Ursachi, Bibliotecara din Cetireni.

În cadrul acestui proiect, bibliotecara din Cetireni elaborează profilul personalităților cu un aport enorma asupra dezvoltării comunității, și le publică în funcție de „Calendarul aniversar”.

În funcție de ziua nașterii a personalității, Biblioteca Publică din Cetireni a publicat de la lansare a proiectului inedit deja profilul a două personalități.

În al patrulea caz, promovăm personalitatea doctorului în geofizică, inginer superior, secretar științific din Cetireni – Vasile ALCAZ:

Vasile Alcaz s-a născut la 25 ianuarie 1947 la Cetireni, raionul Ungheni. A absolvit școala medie din localitate în 1965, Universitatea de Stat ,,M. Lomonosov’’ (Moscova), Facultatea Fizică, specialitatea geofizică în 1972, doctorantura Institutului de Geofizică și Geologie al AȘM în 1978.

Doctor în geofizică din 1980.

A activat ca inginer, inginer superior (1972-1979), secretar științific (1979-1984) și șef de laborator (1984-2002) la Institutul de Geofizică și Geologie al Academiei de Științe din Moldova.

Din 2002 – director al aceluiași institut.

A fost conducător a 42 teme științifice și a participat la 5 proiecte internaționale. Este membru al organizației internaționale ,,Alianța pentru reducerea cataclismelor naturale’’, al Asociației Mondiale a Geofizicienilor, expert al Consiliului Suprem pentru Știință al RM etc.

Decorat cu Medalia Expoziției Unionale a realizărilor în domeniul Economiei URSS în 1982.

A primit Diploma de Onoare a Prezidiului Academiei de Științe al Moldovei în 1996 și 2003), Diploma of International Academic Ratting of Popularity and Quality.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: