Se prognozează noi scumpiri a prețurilor la carburanți

Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere, atât pe plan internațional, cât și în Republica Moldova.

După prăbușirea fără precedent a prețului petrolului la burse în primăvara anului 2020, în ultimele luni cotațiile internaționale au avut un trend ascendent, și au ajuns la nivelul de până la criză. Drept urmare, în țările din regiune s-au înregistrat majorări a prețurilor produsele petroliere la pompă.

De exemplu, în statele vecine România și Ucraina creșterea prețurilor cu amănuntul la benzină și motorină a constituit în mediu 10-11% în ultimele 3 luni.

Amintim că începând cu 28 decembrie 2020, mai multe companii petroliere au afișat prețuri noi la comercializarea carburanților cu amănuntul în stațiile PECO. Urmare, doar în luna decembrie 2020, prețurile la carburanți au crescut de două ori

Vedeți și:

Fiind un importator net de produse petroliere, Republica Moldova este nemijlocit influențată de evoluțiile la nivel internațional. Astfel, în luna decembrie a. 2020 prețul mediu de import a produselor petroliere principale a fost cu până la 15% mai mare decât în luna precedentă.

Prin urmare, după o perioadă de câteva luni de stabilitate relativă a prețurilor cu amănuntul, în decembrie a. 2020 prețul la pompă a benzinei și motorinei a crescut în mediu cu 4,4%, iar a gazului lichefiat – cu 6,9%.

Totodată, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și din cauza majorării cotei accizelor cu până la 9% prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, în perioada imediat următoare:

în Republica Moldova se prognozează o (nouă) scumpire a prețului cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat.

Consiliul Concurenței continuă să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piața produselor petroliere, în limita atribuțiilor sale prevăzute de Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012, și va interveni prompt în cazul identificării unor semne de încălcare a legislației concurențiale.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: