Foto, Video // Istoria „Tancului” construit la Peticeni, r. Călărași

În ajun de revelion, redacția Piataauto.md a publicat un articol despre un vehicul cu şenile, creat pe baza unei Lada şi descoperit la fier vechi în Moldova, anunţând că se caută autorul acestei creaţii, iar voi, comunitate, aţi reacţionat imediat în număr mare.

Potrivit sursei, a durat doar 27 de minute până când cei de la Piațaauto au primit primul mesaj cu numele autorului şi contactele lui, apoi mesajele au tot continuat să vină şi să vină, iar un val imens de admirație pentru acest autor necunoscut inundase comentariile acelei ştiri!

Atunci, autorii textului spuneau că vehiculul a fost descoperit de unul din vizitatorii fideli, pe nume Vali, care are şi un atelier de modificare a mașinilor, în special pentru offroad, iar el îşi dorea să-l găsească pe autorul vehiculului cu șenile pentru a-i propune eventual un job la atelierul său, dar şi să reînvie împreună acel tanc pe bază de Lada.

Ei bine, autorului creaţiei bizare îi spune Vitalie Toderaşcu, e din satul Peticeni, raionul Călăraşi, şi ceea ce intuiam s-a confirmat: e un om foarte talentat în ale mecanicii, comunică Piataauto.md.

Vitalie a confirmat ceea ce spuneam încă nesiguri în articolul de revelion — că a construit maşinăria acasă la el, timp de 3 luni şi un pic, în iarna anului 2016, fiind ajutat de tatăl său.

Tot de la tatăl său, de fapt, a şi prins toate cunoştinţele despre mecanică, dar şi dragostea pentru asemenea experimente constructive. N-a studiat mecanica sau ingineria undeva, dar cu siguranţă are o pricepere mult mai bună decât mulţi alţii cu diplome.

A lucrat lemnar o perioadă, apoi a lucrat cu camioanele, dar mecanica l-a atras întotdeauna.

Când s-a apucat de transformarea Ladei, a făcut-o mai mult de dragul experimentului, ca să iasă ceva neobişnuit, cu care să-şi distreze şi copii, cu care să meargă pe dealuri şi pe la pădure.

A gândit-o din start cât de compactă s-a putut, ca s-o păstreze manevrabilă, în ciuda centrului de greutate.

Au vizionat împreună cu tatăl său lecţii online de inginerie, şi-au făcut calculele şi soluţiile pe hârtie, au găsit şenile, maşina donatoare, au sudat mecanismele concepute de el şi în rezultat, creaţia dorită le-a ieşit!

Principalul e să te apuci, iar pe urmă mâinile te vor bucura, zice Vitalie pentru Piataauto.md

El chiar a fost binevoitor să împărtăşeacă mai multe imagini din procesul de creaţie a vehiculului cu şenile.

Se poate vedea cât de interesant e conceput totul, creându-se chiar şi un perete despărţitor, termoizolant, între motor şi habitaclu, acolo fixându-se şi rezervoarele sistemelor hidraulice ale maşinii.

Motorul, apropo, nu e unul de Niva, ci de Lada 2101.

Aşa că vehiculul său a fost construit până la o stare sută la sută operabilă, cu frâne, direcţie, tracţiune şi capacităţi fenomenale de trecere în offroad, numai bun să cucerească dealurile şi zăpezile ţării noastre.

A devenit şi o vedetă locală, toţi ştiind de această creaţie cu şenile de la ei din sat.

Din păcate, zăpezi n-au prea fost în ultimii ani.

Dar, totuşi, timp de aproape 4 ani acest vehicul i-a slujit lui şi familiei sale, până când motorul de VAZ n-a cedat definitiv, crăpându-i complet blocul.

În ultimele luni găsise un motor diesel de VW Golf Mk2, pe care-l cumpărase să-l repare, apoi să-l înlocuiască pe vehiculul său cu şenile.

Motorul îl are, dar n-a mai apucat să facă schimbarea, pentru că într-un final a decis să ducă acel vehicul la fier vechi.

Povestea poate părea tristă, dar toată mobilizarea voastră a nimerit exact la momentul potrivit.

În ultimii 5 ani, Vitalie a muncit mai mult în Franţa, ca mulţi alţi moldoveni care-şi caută o şansă mai bună departe de ţară.

Ceea ce a făcut el cu vehiculul acesta, a fost mai mult în momentele lui de revenire temporară acasă.

Recent, însă, a decis să revină definitiv în Moldova, în sat la el, şi acum era în momentul în care îşi croia noi planuri alături de familia sa.

Aşa că atunci când Vali l-a contactat datorită abonaților paginii Piataauto.md, şi i-a zis că vrea să-i propună un job la atelierul său sau orice altă colaborare ar vrea să accepte, l-a găsit pe Vitalie într-un moment cât se poate de potrivit.

Cei doi au convenit că se vor vedea pe viu chiar în zilele următoare.

Cum vor colabora ei mai departe şi ce vor decide ei să facă împreună, depinde de ei, dar e cert că momentul ăsta s-ar putea dovedi un punct frumos de start pentru ambii.

„Şi asta e meritul vostru, în primul rând! Sunteţi formidabili, oameni buni!”, conchide autorul.

sursa: Piataauto.md

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: