Textul integral al Declarației semnate de Maia Sandu și Klaus Iohannis

Astăzi, în Republica Moldova se află într-o vizită oficială Președintele României Klaus Iohannis. Această este prima vizită a unui oficial de rang înalt în Republica Moldova de la investirea Maiei Sandu în funcția de președinte.

Simbolic, primul Președinte care este găzduit de oficialii de Chișinău, este cel al României.

Urmare a vizitei, Maia Sandu și Klaus Iohannis, au semnat o declarație comună, prin care a fost reafirmat „caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie”.

România s-a angajat să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor R. Moldova, iar Chișinăul a subliniat „angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii”.

Textul Declarației președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu:

„România și R. Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al R. Moldova se află în familia europeană.

România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor R. Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a R. Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a R. Moldova.

România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor R. Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La rândul său, R. Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, R. Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.

Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în R. Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor R. Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, R. Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în R. Moldova.

Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și R. Moldova.

Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și R. Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune”.

Declarații de presă ale Președintele R. Moldova, Maia Sandu și Președintele României, Klaus Iohannis

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: