Conducerea raionului Ungheni a comemorat victimele catastrofei tehnogene de la Cernobâl

Conducerea Consiliului raional Ungheni și a Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat Ungheni au comemorat victimele cele mai mari catastrofe tehnogene din istoria omeniri – explozia reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobâl.

Oficialii au depus flori la Complexul Memorial din municipiul Ungheni în memoria eroismului participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl.

La lichidarea consecințelor exploziilor celei mai mari catastrofe tehnogene din istoria omeniri – explozia reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobâl din 1986, au participat peste 3500 de cetățeni ai RSSM-ului.

Catastrofa a dus la contaminarea radioactivă a unor teritorii importante, iar mii de persoane au fost diagnosticate ulterior cu cancer.

Cu toate că au trecut zeci de ani, și astăzi catastrofa rămâne vie în conștiința celor care și-au riscat viața pentru eliminarea nivelului ridicat de radioactivitate din zona dată.

Ecoul dezastrului de la Cernobâl va fi auzit mai multe decenii, aducând durere și suferință oamenilor, pentru care viața a fost împărțită în două părți: înainte și după accident, .

Totodată, potrivit premierului Ion Chicu, deși pandemia în acest an a creat impedimente în dezvoltarea economică a țării, limitând posibilitățile financiare ale bugetului, totuși Guvernul a reușit să realizeze un șir de acțiuni pentru sporirea protecției sociale a veteranilor.

Începând cu anul 2021, va fi majorată dublu alocația lunară pentru soții supraviețuitori ai participanților la lichidarea consecințelor avariei, și va constitui 500 lei.

Este planificată și majorarea până la 500 lei a alocației lunare de stat pentru veterani.

De asemenea, cu 100 de lei va crește alocația lunară pentru persoanele cu dizabilități provocate din cauza avariei de la Cernobâl, iar veteranii participanți la acțiunile de lichidare, neangajați în câmpul muncii vor beneficia de asigurare medicală gratuită.

Totodată, este în proces soluționarea problemei privind legiferarea și repartizarea celor 80 de apartamente construite pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei.

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: