În mun. Ungheni va fi modernizat sistemul de iluminat public datorită unui acord internațional pentru eficiența energetică

Municipiul Ungheni și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au semnat un acord de creditare întru modernizarea și extinderea rețelei existente de iluminare stradală din oraș prin intermediul realizării măsurilor de eficientizare a iluminatului public. Acesta este al doilea proiect implementat cu suportul financiar al NEFCO în Moldova.

Sistemul de iluminat public din Ungheni a fost construit în perioada sovietică și renovat doar parțial pe parcursul anilor, însă niciodată modernizat complet și conform standardelor moderne.

Prin urmare, cu trecerea timpului, eficacitatea acestuia  s-a diminuat. În prezent, în oraș încă sunt străzi unde lipsește complet iluminarea.

Proiectul va avea un impact pozitiv asupra mediului, societății și economiei orașului. Măsurile de eficiență energetică care vor fi implementate, vor duce la reducerea emisiilor de CO2 și a consumului de energie electrică.

Proiectul va asigura înlocuirea, în mod sustenabil, a lămpilor vechi și ineficiente.

Se estimează că noile măsuri vor diminua consumul de electricitate pentru oraș cu aproximativ 1.200 MWh pe an, ceea ce va rezulta în economii de peste 2.6 milioane MDL (aproximativ 130,000 euro) pe an.

„Modernizând rețeaua actuală de iluminare cu tehnologii LED moderne, municipiul va realiza reduceri semnificative de emisii, economii de consum al electricității și ale costurilor de întreținere.

Fără împrumutul NEFCO nu am fi putut lansa acest proiect, care este una din prioritățile importante pentru cetățenii noștri.

Prin urmare, suntem foarte recunoscători pentru cooperarea noastră cu NEFCO și aprobarea finanțării”

Alexandru ambros

Un serviciu public mai calitativ cu o acoperire mai mare va avea un impact social important asupra locuitorilor orașului, precum și va duce la majorarea siguranței, inclusiv siguranței în trafic.

Investiția totală a proiectului este de aproximativ 7 milioane MDL (aproximativ 350,000 euro), din care 6.35 milioane MDL este un împrumut concesional (aproximativ 317,000 euro) acordat de NEFCO și restul sumei reprezintă contribuția locală.

Resursele financiare vor fi utilizate pentru înlocuirea a 1.500 lămpi de tip vechi și instalarea a peste 500 lămpi LED noi.

Pe lângă aceasta, se vor instala stâlpi și panouri de control noi.

“Ne bucurăm să vedem că orașele din Moldova sunt interesate de investiții în măsuri de eficiență energetică – aceasta nu doar va contribui la dezvoltarea infrastructurii moderne și îmbunătățite pentru locuitorii urbani, dar de asemenea, va susține eforturile țării spre o tranziție către economia verde”

Aliona Fomenco, Managerului Programului ESC al NEFCO.

Programul de finanțare ”Credite pentru Conservarea Energiei” (ESC) a fost lansat în Moldova în anul 2019 cu scopul finanțării investițiilor municipale în măsuri de eficiență energetică pentru clădirile sociale precum grădinițele, școlile, spitalele, și iluminarea stradală.

Din 2010, NEFCO a finanțat peste 80 de proiecte prin Programul ESC în afara Moldovei.

Printre acestea, 25 de proiecte de iluminat stradal au fost implementate în Ucraina, soldând în economii anuale de energie electrică de 17.000 MWh și, prin urmare, în economii ale costurilor anuale de 8,5 milioane EUR.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: