La Sculeni a fost instalată prima stație pentru automobilele electrice. Următoarea – parcarea magazinului Kaufland Ungheni

Agenția pentru Eficiență Energetică informează printr-un comunicat că pe teritoriul Republicii Moldova, controlat de autoritățile constituționale, au fost instalate 20 de stații de încărcare pentru automobilele electrice.Noile stații au fost instalate în baza acordului de finanțare încheiat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

În premieră, una dintre cele 20 de stații pentru încărcarea automobilelor electrice, a fost instalată și în raionul Ungheni.

Prima stație de acest gen din raionul Ungheni este amplasată în satul Sculeni.

Începând cu anul 2021, și posesorii de automobile electrice din municipiul Ungheni își vor putea încărca autoturismele în Poarta de Vest.

Prima stație din municipiu și a doua din raion urmează a fi instalată de compania Kaufland Moldova în parcarea viitorului magazin Kaufland Ungheni. Mai multe detalii pot fi citite în articolul: Lucrările de construcție a magazinului Kaufland din Municipiul Ungheni sunt în plină desfășurare

Referitor la cele 20 de stații, AEE informează că suma finanțării parvenită din partea Agenției a fost de 2 000 000 lei și a contribuit la implementarea proiectului ,,Orașe verzi durabile pentru Moldova – Catalizând investițiile în orașe verzi durabile in Republica Moldova folosind o abordare holistică de planificare urbană integrată”.

Potrivit sursei, au fost deja instalate stații de încărcare de tip AC și urmează a fi instalate stații de încărcare de tip DC.

Pentru stațiile de tip DC ce urmează a fi instalate, vor fi identificate locațiile cele mai convenabile atât pentru posesorii de automobile cât si pentru infrastructura de transport.

Stațiile de alimentare de tip AC au fost deja amplasate în mai multe localități din țară, dar și în Chișinău:

 1. str. Mihail Sadoveanu 1A, Chișinău;
 2. str. Calea Ieșilor 83, Chișinău;
 3. str. Mihai Viteazul 18/1, Chișinău;
 4. șos. Hâncești 146/3, Chișinău;
 5. str. Vieru 61, Chișinău;
 6. str. Grenoble 134/3, Chișinău;
 7. Sculeni;
 8. Leușeni;
 9. Nimoreni
 10. Orhei;
 11. Sângerei;
 12. Corlăteni;
 13. Edineț;
 14. Briceni;
 15. Cimișlia;
 16. Ștefan Vodă;
 17. Leova;
 18. Cahul;
 19. Taraclia;
 20. Ceadâr-Lunga.

Conform datelor, în Republica Moldova sunt în jur de 1500 de automobile electrice, iar numărul autoturismelor electrice înmatriculate în Moldova este în continuă creștere.

Totodată, Agenția pentru Eficiență Energetică informează că continuă suportul dezvoltării durabile a principalelor sectoare ale economiei naționale prin finanțarea, gestionarea și monitorizarea proiectelor în domeniul eficienței energetice și a energiei regenerabile.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: