Peste 13 600 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore (27.09.2020), în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 635 traversări.

Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 145 traversări persoane, dintre care:

 • 3 700 treceri la frontiera moldo-română;
 • 1 136 treceri la frontiera cu Ucraina;
 • 1 309 treceri a frontierei aeriene prin Aeroportul Internațional Chișinău.Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

 • PTF Leușeni – 1 755 traversări persoane;
 • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 309 traversări persoane;
 • PTF Giurgiulești-Galați – 929 traversări persoane;
 • PTF Sculeni – 558 traversări persoane;
 • PTF Costești – 447 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 13 635 persoane și completate 4 895 fișe epidemiologice individuale.

Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 190 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Poliția de Frontieră îndemnă participanții la traficul transfrontalier să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19!

Totodată, în perioada 21 – 27 septembrie 2020, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au fost notificate 623 de evenimente cu documentarea a 640 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova , după cum urmează:

 • 55 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
 • 10 cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
 • 550 de contravenții privind încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională;
 • șapte cazuri de trafic ilicit de bunuri;
 • o intervenție transfrontalieră SMURD.

Au fost declanșate 189 consemne, dintre care patru consemne pe Interpol și 185 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 34 de cetăţeni străini, dar și 39 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 578 de procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 502 300 și încasarea amenzilor de 239 125 lei.

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 96 847 traversări, mai multe treceri fiind pe sensul de ieșire din țară – 49 249 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 30 744 traversări.Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 56% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Printre acțiunile întreprinse se numără:

 • monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară;
 • detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou;
 • izolarea de celelalte persoane;
 • solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei și sunt informați despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 26 a CNESP din 21 august 2020, din data de 1 septembrie, ora 00:00, se instituie noi măsuri de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale va stabi lista ţărilor cu risc epidemiologie sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi – Lista statelor pentru care este obligatorie regimul de autoizolare la intrarea în Republica Moldova

Această listă se va actualiza o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi va intra în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare.

Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară verbal că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții.

Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise.

Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active – http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

 • Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești – Reni, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni – Albița, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanca – Maiaki – Udobnoe, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva – Mămăliga, rutier.

IGPF îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: