O placă comemorativă dedicată aniversării a 400 de ani de la Bătălia de la Ţuţora va fi dezvelită la Ungheni

Astăzi, 19 septembrie 2020, în municipiul Ungheni va fi dezvelită o placă comemorativă dedicată celei de-a 400-a aniversări a bătăliei de la Ţuţora şi a morţii hatmanului armatei poloneze Stanislav Zholkiewski.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova, evenimentul va începe cu o ceremonie religioasă la Biserica Catolică Sf. Ana din municipiul Ungheni, unde Episcopul Anton Coşa va săvârşi Sfânta Liturghie.Bătălia de la Țuțora (Iași / Ungheni) a avut loc în perioada 17 septembrie – 7 octombrie 1620

Pe 10 septembrie 1620, lângă Țuțora (dreapta Prutului, puțin mai la sud de Dănuțeni, ex-sat de răzeși români/moldoveni, actual cartier al mun. Ungheni), armata polono-lituaniană a ajuns față în față cu forțele otomano-tătare, sprijinite de contingente valahe, aflate sub comanda lui Iskender Pașa, beilerbeiul de Oceac.

Această forță fusese trimisă de sultan în ajutorul lui Gabriel Bethlen, în lupta lui cu habsburgii.

Forțele tătare i-a surprins pe polonezi, reușind să ia numeroși prizonieri. În prima zi de luptă, (18 septembrie), cei mai mulți dintre moldoveni au decis să treacă de partea turcilor și au atacat flancul polonez.

Mercenarii, trupele private și magnații s-au dovedit total lipsiți de disciplină.

Stanisław Koniecpolski era comandantul flancului drept al polonezilor.

Pe 19 septembrie a devenit clar că forțele poloneze nu mai au șanse să câștige lupta, deși mai erau capabile să se apere pentru ceva vreme.

Pe 29 septembrie, forțele polono-lituaniene au reușit să spargă încercuirea turcilor folosindu-se căruțele căzăcești (tabor) și au început retragerea.

În timpul retragerii, atacurile turco-tătare au provocat mari pierderi polonezilor, (unul dintre cele mai violente atacuri având loc pe 3 octombrie), iar în momentul în care polonezii au văzut Nistrul și frontiera Rzeczpospolitei trupele lor au început să se dezintegreze.

Bătălia s-a încheiat cu înfrângerea armatei poloneze și moartea hatmanului armatei poloneze Stanislav Zholkiewski.

Fragment din Bătălia de la Țuțora / Wikipedia

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREONOne thought on “O placă comemorativă dedicată aniversării a 400 de ani de la Bătălia de la Ţuţora va fi dezvelită la Ungheni

%d blogeri au apreciat: