Galerie Foto // La Ungheni a fost dezvelită placa comemorativă „400 ani de la bătălia de la Țuțora”

La Ungheni a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată celei de-a 400-a aniversări a bătăliei de la Ţuţora contra hoardelor turco-tătare şi a morţii hatmanului armatei poloneze Stanislav Zholkiewski.După ceremonie religioasă, oficiată de Episcopul Anton Coşa, un basorelieful comemorativ a fost montat pe peretele bisericii catolice Sfânta Ana din municipiul Ungheni.

La evenimentul solemn au participat Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Polonia în Republica Moldova, parlamentarul originar din raionul Ungheni – Igor Munteanu,Ministrul Educației, Culturii și Cercetării – Igor Șarov, Viceprimarul municipiului Ungheni – Dionisie Ternovschi, Episcopul catolic Anton Coşa, reprezentanți ai  administrației publice locale și reprezentanți ai comunității poloneze din Republica Moldova.

„În calitatea mea de istoric și cercetător mi-ar plăcea foarte mult să ne aprofundăm în  istoricul acestui eveniment, să vorbim despre rolul și importanța bătăliei pentru popoarele Republicii Moldova și Republicii Polonia, dar și despre personalitatea Hatmanului Stanislaw Zolkiewski, cu adevărat un măreț conducător de oaste polonez, care și-a pierdut viața în această luptă.

Pe lângă importanța istorică și culturală, acțiunea de astăzi are o profundă conotație educațională și este de fapt o lecție de viață, omenie și exemplu elocvent pentru generația de astăzi, dar și pentru generațiile viitoare despre cum putem să ne asumăm și să păstrăm vie flacăra istoriei”, a declarat istoricul Igor Șarov, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării

Potrivit Ambasadei Polone la Chișinău, anul 2020 a fost desemnat de către Seimul Republicii Polone ca an dedicat Hatmanului Stanislaw Zolkiewski, mărețului conducător de oaste polonez, căzut după lupta desfășurată lângă localitatea Țuțora, aproape de Ungheni.

Amintim că bătălia de la Țuțora (Iași / Ungheni) a avut loc în perioada 17 septembrie – 7 octombrie 1620

Pe 10 septembrie 1620, lângă Țuțora (dreapta Prutului, puțin mai la sud de Dănuțeni, ex-sat de răzeși români/moldoveni, actual cartier al mun. Ungheni), armata polono-lituaniană a ajuns față în față cu forțele otomano-tătare, sprijinite de contingente valahe, aflate sub comanda lui Iskender Pașa, beilerbeiul de Oceac.

Această forță fusese trimisă de sultan în ajutorul lui Gabriel Bethlen, în lupta lui cu habsburgii.

Forțele tătare i-a surprins pe polonezi, reușind să ia numeroși prizonieri. În prima zi de luptă, (18 septembrie), cei mai mulți dintre moldoveni au decis să treacă de partea turcilor și au atacat flancul polonez.

Mercenarii, trupele private și magnații s-au dovedit total lipsiți de disciplină.

Stanisław Koniecpolski era comandantul flancului drept al polonezilor.

Pe 19 septembrie a devenit clar că forțele poloneze nu mai au șanse să câștige lupta, deși mai erau capabile să se apere pentru ceva vreme.

Pe 29 septembrie, forțele polono-lituaniene au reușit să spargă încercuirea turcilor folosindu-se căruțele căzăcești (tabor) și au început retragerea.

În timpul retragerii, atacurile turco-tătare au provocat mari pierderi polonezilor, (unul dintre cele mai violente atacuri având loc pe 3 octombrie), iar în momentul în care polonezii au văzut Nistrul și frontiera Rzeczpospolitei trupele lor au început să se dezintegreze.

Bătălia s-a încheiat cu înfrângerea armatei poloneze și moartea hatmanului armatei poloneze Stanislav Zholkiewski.Galerie Foto:

Imagen: 3

  • Descargar Imagen
  • Comentar Imagen
  • « Anterior
  • Siguiente »
  • Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON    %d blogeri au apreciat: