Peste 13 100 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore (23 august 2020), în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 155 traversări.

Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 6 252 traversări persoane, dintre care:

 • 3 451 treceri la frontiera moldo-română;
 • 1 431 treceri la frontiera cu Ucraina;
 • 1 370 treceri a frontierei aeriene prin Aeroportul Internațional Chișinău.Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

 • PTF Leușeni – 1 716 traversări persoane;
 • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 370 traversări persoane;
 • PTF Giurgiulești-Galați – 997 traversări persoane;
 • PTF Giurgiulești-Reni – 394 traversări persoane;
 • PTF Costești – 365 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 13 155 persoane și completate 6 252 fișe epidemiologice individuale.

Nici o persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 105 apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Totodată, în perioada 17 – 23 august 2020, la „frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au fost notificate 174 de evenimente cu documentarea a 202 persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:

 • 84 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
 • 20 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
 • 65 de contravenții privind încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională;
 • patru cazuri de trafic ilicit de bunuri;
 • o intervenție transfrontalieră SMURD.

Au fost declanșate 115 consemne, dintre care șapte consemne pe Interpol și 108 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 46 de cetăţeni străini, dar și 66 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 155 de procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 165 050 și încasarea amenzilor de 49 525 lei.

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 101 352 traversări, dintre care 50 043 au fost trecerile cetățenilor moldoveni.

Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 30 205 traversări.

Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 52% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Printre acțiunile întreprinse se numără:

 • monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară;
 • detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou;
 • izolarea de celelalte persoane;
 • solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei.

Pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate.

Ca excepție, vezi Hotărârea nr. 21 din 24 iulie 2020 a Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică.

În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise.

Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active – http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

 • Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești – Reni, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni – Albița, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanca – Maiaki – Udobnoe, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva – Mămăliga, rutier.

Îndemnăm participanții la traficul transfrontalier să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: