Ce se ascunde în spatele ciocnirilor mortale dintre Armenia și Azerbaidjan?

La mijlocul lunii iulie, frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan, au izbucnit noi ciocniri militare care au provocat moartea a cel puțin 16 persoane.

După primele confruntă, Ministerului Apărării din Azerbaidjan a declarat presei și comunității internațională următoare:

„Forţele armate armene au trecut la ofensivă, susţinute de tiruri de artilerie. După un contraatac, ele s-au repliat, suferind pierderi. Doi militari azeri au fost ucişi şi cinci răniţi”De partea cealaltă, Erevan a acuzat Baku de un „atac cu artilerie vizând capturarea unei poziţii strategice” armene.

Între cele două Republici din Caucazul de Sud există un conflict militar de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Carabahul de Munte.

Conflictul din Nagorno-Karabah din anii 1988 – 1994 s-a soldat cu circa 30 000 de morţi.

europalibera / instagram.comPotrivit Radio Europa Liberă Moldova, comunitatea internațională a chemat Armenia și Azerbaidjanul să înceteze tensiunile, după ce ciocnirile de la frontiera celor două națiuni din Caucazul de Sud au provocat moartea a cel puțin 16 persoane.

Fragment al emisiunii TV „În ospeție la Dumitru Gordon” din 2014 cu participarea lui Gari Kasparov, campion mondial la Șah și activist civic. Despre regiunea Tovuz, Conflictul militar Armeano – Azer, Războiul din 2020!

Amintim că la 22 iulie curent, Congresul comunității Azere a organizat un marș pașnic în semn de protest împotriva provocării comise de forțele armate ale Armeniei în direcția regiunii Tovuz a frontierei azero-armeană, precum și în sprijinul forțelor armate din Azerbaidjan.

Ulterior, protestatarii s-au deplasat către Ambasada Armeniei din Chișinău unde, au avut loc altercații cu reprezentanții comunității armene, inclusiv și un deputat din Parlamentul republicii Moldova.

Vedeți și Video // Altercații între diaspora Azeră și Armeană la un protest în fața Ambasadei Armeniei din ChișinăuÎn aceste zile, acțiuni similare, inclusiv violențe în cadrul protestelor, au fost înregistrate în mai multe state ale lumii, inclusiv și peste ocean

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: