Republica Moldova a primit primul lot de echipamente în valoare de 2.8 mln euro oferit de UE și OMS

În Republica Moldova a ajuns primul lot de echipamente medicale oferit de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, necesare în lupta cu pandemia COVID-19.

La eveniment de ieri a participat Premierul Ion Chicu, alături de Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu; Ambasadorul UE, Peter Michalko; Coordonatorul Rezident al ONU în Moldova, Simon Springett și alți oficiali, informează printr-un comunicat Guvernul Republicii MoldovaSuportul oferit include cca 1,5 milioane de echipamente de protecție individuală în valoare totală de peste 2,8 milioane euro:

  • măști medicale;
  • respiratoare;
  • ochelari și halate de protecție.

Acesta este primul lot din asistența umanitară de 30,5 mil. euro, oferite de UE pentru țările Parteneriatului Estic.

Prim-ministrul a mulțumit structurilor Uniunii Europene și OMS pentru ajutorul important oferit țării noastre, în special, în aceste perioade dificile:

„Suportul ajuns în Moldova ne va permite să sporim securitatea și siguranța personalului medical, implicat în tratarea pacienților cu COVID-19. Sprijinul generos oferit de UE și OMS țărilor din Parteneriatul Estic e o dovadă suplimentară a creării unui front comun la nivel regional și global.

Ajutorul pe care-l primim astăzi se înscrie în măsurile complexe pe care Guvernul, asistat de partenerii de dezvoltare, le întreprinde pentru combaterea răspândirii COVID-19”.

Șeful Guvernului a exprimat gratitudine inclusiv pentru decizia UE de a debursa tranșa doua a asistenței macrofinanciare, precizând că aceasta reprezintă o apreciere a eforturilor țării noastre de a îndeplini condiționalități-le asumate.

Republica Moldova urmează sa recepționeze al doilea lot de echipamente care va include mai multe dispozitive de laborator și va permite extinderea capacităților de testare a pacienților, instruirea personalului medical în depistarea și tratarea pacienților, asigurarea pacienților cu medicamente și echipament medical.Notă: Uniunea Europeană, împreună cu Biroul Regional al OMS pentru Europa, au lansat un proiect comun – „Solidari pentru Sănătate”, pentru cele 6 state ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova. Pe parcursul a 2 ani, țările vor beneficia de un suport cumulativ de 30,5 milioane euro, destinat prevenirii, detectării și acțiunilor de răspuns la pandemia COVID-19, precum și consolidării capacităților țărilor PaE de a reacționa la situațiile de urgență în sănătate publică.

Galerie Foto / Video:

Imagen: 3

  • Descargar Imagen
  • Comentar Imagen
  • « Anterior
  • Siguiente »


  • Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON    %d blogeri au apreciat: