Legislativul a votat în lectură finală pedeapsă penală pentru participarea la curse neautorizate pe drumurile publice

Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice de pe teritoriul Republicii Moldova va fi sancționată, inclusiv penal!
Parlamentul a examinat și votat, în ședința de astăzi, în a doua lectură, finală, de către 84 de deputaţi, un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative în acest sens.

Vedeți și Şedinţa Parlamentului Republicii Moldova din 9 iulie 2020

Spre deosebire de prevederile anunțate în proiectul de modificare a legii, anunţat pentru consultări publice încă în luna mai, s-au operat câteva modificări, transmite Autoblog.md

Textul actualizat al proiectului de modificare a legii, din care s-au eliminat trei aliniate din cinci iniţiale ale noului articol 264 secund care se doreşte a fi introdus în Codul Penal şi anume aliniatele 2, 3 şi 4:

(2) Acțiunea prevăzută la alin. 1 (Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice), ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 700 unităţi convenţionale (35.000 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.

(3) Acțiunea prevăzută la alin. 1, săvârșită în stare de ebrietate se pedepsește cu amendă în mărime de la 950 la 1.350 unităţi convenţionale (47.500-67.500 lei), sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani, în toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

(4) Acțiunea prevăzută la alin. 1, care a provocat:

  • a) vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătăţii;
  • b) decesul unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.Sursa mai transmite că deputatul Petru Frunze a propus un amendament ca să elimine sintagma „(sau fără)” din aliniatele articolului în cauză, însă din păcate nu a fost susţinut!

Astfel, instanţele de judecată i-ar putea lăsa pe unii participanţi la curse ilegale doar amendaţi sau impuşi la muncă în folosul public, însă cu permisele de conducere în buzunare şi respectiv dreptul de a conduce din nou automobile!!!

Astfel, vor fi în vigoare doar două sancţiuni generale, pentru persoanele care la momentul săvârșirii infracţiunilor în cauză a atins vârsta minimă de 16 ani:
  • Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale (32.500 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.
  • Organizarea întrecerilor, concursurilor sau antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1.350 la 1.500 unităţi convenţionale (67.500-75.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 1 la 2 ani.

Noile prevederi urmează să intre în vigoare în scurt timp, după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.

sursa: Autoblog.md

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: