În ultimele 24 de ore, punctele de trecere a frontierei au fost traversate de 2 258 persoane

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 258 traversări.

Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 336 traversări persoane:

 • 732 treceri la frontiera Republicii Moldova cu România;
 • 426 treceri la frontiera cu Ucraina;
 • 178 treceri a frontierei aeriene.Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:

 • PTF Leușeni – 568 traversări persoane;
 • PTF Otaci –  197 traversări persoane
 • PTF Aeroportul Chișinău – 178 traversări persoane (rute charter);
 • PTF Tudora – 141 traversări persoane;
 • PTF Sculeni – 116 traversări persoane.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

 • un conațional documentat pentru nerespectarea măsurilor de profilație, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice;
 • o persoană a încălcat regimul zonei de frontieră;
 • un conducător auto a încălcat regulile de exploatare a vehiculelor.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 2 258 persoane și completate 1 336 fișe epidemiologice individuale.

La fel, au fost completate și semnate 1 112 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Nicio persoană nu a prezentat simplome ale infecției de tip Covid-19.

Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 118 cetățeni moldoveni, reveniți din Federația Rusă.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 131 de apeluri de la cetățeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate.

Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

Conform Dispoziției nr.13 din 3 aprilie 2020, persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră sau aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa şi semna, în mod obligatoriu, Declaraţia pe propria răspundere privind obligaţia achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2020, iar polițiștii de frontieră vor verifica veridicitatea completării acesteia.

În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise.

Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active – http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: