Situația epidemiologică privind pandemia COVID-19 la 12 aprilie 2020

Până la ziua de azi,  au fost înregistrate 1560 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 115 cazuri sunt din Stânga Nistrului.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:  165- stare gravă, 429 – stare de gravitate medie, restul în stare satisfăcătoare.

La fel, sunt internați 78 copii infectați cu COVID-19, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare.Pe parcursul zilei de ieri au fost externate alte 19 persoane.

Pâna la ziua de azi, 94 persoane au fost tratate, iar 30 persoane au decedat din cauza COVID-19.

În total, au fost confirmate 416  cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care:

  • medici – 105;
  • asistenţi medicali -145;
  • felceri – 29;
  • paramedici – 1;
  • farmacişti – 8;
  • personal auxiliar – 128 persoane.

Cei mai mulți angajați medicali infectați sunt din cadrul spitalelor raionale și asistența medicală urgentă din Soroca – 109, Ștefan-Vodă – 54, Fălești – 26.

În perioada 10-11 aprilie, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internate 49 persoane, dintre care 20 pacienți a fost transferați la spitalele strategice, dintre care 2 persoane sunt în stare gravă.

În cadrul briefing-ului din această dimineața, au participat șefii spitalelor strategice implicate în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

La momentul actual, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați 120 pacienți. Urmare a ameliorării stării de sănătate, 4 pacienți au fost transferați în această dimineață de la Spitalul Clinic Republican.

Acesta dispune de toate echipamentele necesare pentru protecția personalului medical.

La Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 107 pacienți confirmați cu COVID-19, dintre care 32 maturi și 75 copii. Directorul spitalului, Ludmila Bîrca a venit cu precizări precum că  instituția este asigurată cu echipamente de protecție individuală. La moment aceasta dispune de 1600 costume de protecție. Tot personalul este informat și bine instruit.

În cadrul Spitalul Clinic Republican, sunt internați 31 pacienți, dintre care 7 sunt conectați la aparate de ventilare. Pacienții care au o evoluție pozitivă  a stării de sănătate, sunt transferați la alte spitale strategice.

În total, până la ziua de azi, au fost intubați 23 pacienți, dintre care mulți s-au însănătoșit. În ultima perioadă, nu este înregistrat nici un caz de COVID-19 în rândul angajaților Spitalului Clinic Republican.

Din cele 17 cazuri confirmate în rândul personalului medical al Spitalului Clinic Republican, 2 persoane au fost deja externate, iar ceilalți sunt în stare bună. Personalul medical dispune de echipamente de protecție individuală. Acesta este bine instruit, înainte de a se implica în procesul de tratare a pacienților cu COVID-19.

Toți pacienții,  la care primul rezultat după tratament este negativ, vor continua tratamentul acasă, iar în cazul în care persoanele nu vor avea condiții pentru autoizolare la domiciliu, vor fi referiți către sanatoriul „Constructorul ”, instituit ca centru COVID-19. În cadrul instituției medicale vor fi internați și pacienți cu forme ușoare de COVID-19.

De asemenea, este activat Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” , care va fi  implicat în tratarea copiilor infectați.

Mulțumim lucrătorilor medicali pentru profesionalism și dedicația pe care o manifestă. Toate acțiunile sunt îndreptate pentru protecția și motivarea personalului medical.

Doar împreună vom putea depăși această criză prin care trece Republica Moldova și întreaga lume”, a menționat ministrul Viorica Dumbrăveanu.%d blogeri au apreciat: