Meteorologii au emis din nou Cod GALBEN de ceață densă în toată țara

Serviciul Meteorologic de Stat (SHS) informează că pe parcursul zilei de astăzi, 20 decembrie 2019, se prevăd condiții meteo complicate și anunță Cod Galben de Ceaţă.

Avertizarea meteorologică este anunțat pe întregul teritoriul al Republicii Moldova.„În ziua de 20 decembrie 2019, pe o mare parte a teritoriului se va menține ceaţă, izolat cu vizibilitatea de 200 m şi mai puţin.”.

În aceste condiții, pentru siguranţa traficului rutier și prevenirea incidentelor cu consecințe grave, recomandă să respectați următoarele reguli:

– când vă deplasaţi în coloană, evitaţi manevra depăşirii fără o asigurare temeinică; 
– folosiți luminile de întâlnire și cele de ceață;
– adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum; 
– folosiţi corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic; 
– păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– nu uitați că cuplarea centurii de siguranţă este obligatorie atât pentru șofer cât și pentru pasageri.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii, trebuie să fie conştienţi de faptul că, pe timp de ceaţă, sunt mai puţin vizibili în trafic.

De aceea, trebuie să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiţi să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător şi numai după o temeinică asigurare.

Codul Galben se emite atunci când condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Riscuri:

  • reducerea vizibilității;
  • perturbarea traficului rutier și feroviar;
  • este posibilă creșterea nivelului poluării aerului, mai ales în orașele mari;
  • apariția stării de disconfort, sau chiar îmbolnăvirea persoanelor care suferă de boli respiratorii sau cardiace.

Se recomandă:

  • utilizarea luminilor de întâlnire și ceață ale automobilului pe toate categoriile de drumuri;
  • deplasarea cu viteză redusă în traficul rutier;
  • evitarea efectuării manevrelor de depășire cu autovehiculul;
  • mărirea distanței de siguranță între vehicule;
  • menținerea sub control a stării de sănătate, îndeosebi în cazul persoanelor din categoriile vulnerabile.%d blogeri au apreciat: