Video // Patru cetățeni afgani reținuți de IGPF și SIS pe malul Prutului, în satul Costuleni. Pentru 2000 de euro fiecare, urmau să ajungă ilegal în UE

Polițiștii de frontieră în comun cu angajații Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate și în cooperare cu Procuratura mun. Chișinău, oficiul principal, au neutralizat planurile a patru cetățeni ai Afganistanului, printre care doi minori, care intenționau să ajungă ilegal în una din țările Uniunii Europene.Reținerea a avut loc în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Valea Marea, urmare a filării acestora și bunei cooperări între instituțiile de resort.

Conform unei informații operative privind intențiile unor familii de cetățeni străini, de a traversa clandestin frontiera moldo – română, împreună cu copii minori de vârstă fragedă, reprezentanții Centrului Antiterorist al SIS au întreprins acțiuni de cercetare pe acest caz.

În repercursiunea valorificării informațiilor deținute în comun cu Poliția de Frontieră și sub coordonarea Procuraturii mun. Chișinău, s-a aflat data când prima familie formată din doi maturi și doi minori (17 și respectiv 2 ani) urma să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Mai mult, ca urmare a complexului de acțiuni procesual penale desfășurate s-a stabilit că unii cetățeni străini după ce ajung ilegal pe teritoriul național solicită ulterior azil politic.

Astfel, conform atribuțiilor de serviciu a instituțiilor responsabile s-a decis de a preveni comiterea infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 Cod Penal, cât și a exclude orice risc în adresa copiilor minori legat de eventuala tentativă de transportare ilegală peste râul Prut.

Ca rezultat, membrii familiei de origine afgană a fost stopati în zona de frontieră și anume în proximitatea satului Costuleni, raionul Ungheni.

Audiați, cetățenii au comunicat că orașul de origine al acestora este cu o prezență mare a elementelor teroriste, iar unele rude s-au confruntat deja cu astfel de riscuri.

Pentru a ajunge în România aceștia trebuiau să achite fiecare câte două mii de euro, însă țara de destinație era Germania.De asemenea, s-a constatat că inclusiv minorul de 17 ani, anterior a mai încercat să traverseze ilegal hotarul moldo-român.

În această ordine de idei Poliția de Frontieră, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura municipiului Chișinău intervine cu un mesaj către cetățenii care au intenția de a comite infracțiuni similare să refuze în favoarea excluderii oricărui risc la adresa lor, cât și a membrilor familiilor, inclusiv celor minori.

%d blogeri au apreciat: