Meteorologii au emis Cod galben de pericol excepțional de incendii. Raioanele Ungheni și Nisporeni sunt vizate

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță Cod Galben de pericol excepțional de incendii în 23 de raioane din țară. Sub incidența alertei meteorologice cad și raioanele Ungheni și Nisporeni.
Avertizarea meteorologică intră în vigoare mâine, 5 septembrie,începând cu orele 12.00 și va fi valabilă până la 10 septembrie curent.

„În intervalul 5-11 septembrie din cauza insuficienții de precipitații în majoritatea raioanelor se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole.”

Codul Galben se emite atunci când condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Riscuri:

  • este posibilă aprinderea culturilor agricole, depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Se recomandă:

  • evitarea utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu;
  • restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.Totodată, pe întregul teritoriu al Republicii Moldova este activă și o avertizare hidrologică – Cod GALBEN de secetă hidrologică.

„În legătură cu lipsa precipitațiilor și Avertizării Centrului Meteorologic privind temperaturi înalte ale aerului, în râurile și lacurile de acumulare din țară, în intervalul 28 august – 6 septembrie, Centrul Hidrologic avertizează despre menținerea fenomenului de Secetă Hidrologică.

Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”.%d blogeri au apreciat: