Promisiune de la București: Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv de interes naţional

Autostrada Unirii sau Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, care reunifică rutier Moldova și face legătură cu Transilvania, între Iaşi şi Târgu-Mureş, va fi declarată obiectiv de interes naţional, a anunţat vineri Ministrul Transporturilor de la București.Răzvan Cuc şi premierul Viorica Dăncilă au discutat astăzi cu reprezentanţii asociaţiilor ce militează pentru autostrada A8 / Ungheni – Iași – Târgu Mureș, comunică Adevărul.ro

Ulterior, ministrul Transporturilor a declarat:

Au reieşit următoarele lucruri: vom introduce în următorul CSAT şi autostrada Marii Uniri ca obiectiv de importanţă naţională, adică tronsoanele Târgu Mureş – Târgu Neamt, Târgu Neamţ – Iasi, Iaşi – Ungheni, inclusiv podul de peste Prut.

Vom păstra legătura, să spunem, o dată la două săptămâni, ne vom întâlni să vedem exact toţi paşii care s-au făcut până acum pe aceste obiective.

Pentru că eu faţă de o parte dintre dânşii mi-am luat nişte angajamente în luna aprilie când am fost la Iaşi, pe care le-am respectat ca şi termene, dar şi dânşii au avut o viziune vis-a-vis de strategia de implementare de care este foarte bine să ţinem în momentul în care vom implementa acest obiectiv”.

Cuc afirmă că susţine că declararea autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș de importanţă naţională este necesară pentru a putea beneficia de finanţare de la bugetul de stat, ca alternativă la varianta iniţială de finanţare prin parteneriat public-privat.

Potrivit lui Cuc, contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ a fost semnat pe 9 mai, a fost lansat un parteneriat public privat pentru Târgu Neamţ – Iaşi, fiind depuse patru oferte, iar pe tronsonul Ungheni – Iaşi, inclusiv podul peste Prut.

Parteneriatul public privat a fost scos pentru mai multe obiective. În momentul în care am văzut că trenează semnarea contractului şi începerea lucrărilor pe Ploieşti – Braşov, că aici a fost primul parteneriat public privat propus, noi am decis, pentru că România are nevoie de infrastructură şi de autostrăzi, ca în acel moment să intrăm în CSAT pentru a declara acest obiectiv de importanţă naţională şi să intre în legislaţia care reglementează infrastructura critică”,a adăugat ministrul Transporturilor.

Autostrada Moldovei / A8 / Unirii sau Ungheni – Iași – Târgu Mureș ar urma să lege mun. Ungheni cu mun. Iaşi și Târgu Mureş.Citește și:

%d blogeri au apreciat: