Un proiectil de artilerie din cel de-al Doilea Război Mondial depistat lângă satului Agronomovca

Ieri, 8 august 2019, în jurul orelor 15:00, un angajat S.R.L. „Agrosfera-BM” din Pârlița a sunat la serviciul unic de urgență 112 și a informat că în timpul efectuării lucrărilor agricole, efectuate pe lanurile din preajma satul Agronomovca, a găsit o muniție, informează publicația periodică UnghiulSursa mai transmite că Valentina Bordianu, ofițer principal în cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni, aceasta era un proiectil de artilerie, calibru 100 mm.

Aceeași sursă ne-a comunicat că muniţia a fost ridicată de către geniștii Armatei Naționale la ora 15:55 şi ulterior a fost dezamorsată.

De la începutul anului 2019, în raionul Ungheni au fost depistate cca 11 muniții neexplodate, rămase urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Penultimul caz a avut loc în Condrătești atunci când un locuitor a observat pe un drum local un proiectil de artilerie cu diametrul de 152 mm

Dacă întîmplător aţi găsit o grenadă, obuz sau oricare alt obiect explozibil, nici într-un caz nu-l atingeţi. Există perocol de moarte. Geniştii spun că, aceste obiecte sunt extrem de periculoase, din cauză că, au stat în pământ, zeci de ani şi ar putea să explodeze în orice clipă.

Potrivit geniștilor, practic toate muniţiile depistate se aflau în pământ încă de pe timpul celui de al Doilea Război Mondial și doar două procente din obiectele explozive au rămas după războiul de pe Nistru din 1992.

Geniştii au împărţit harta Moldovei în câteva zone de risc.

  • Risc sporit – raionele Orhei, Căuşeni, Ştefan Vodă şi Ungheni;
  • Risc mediu, partea de centru a Republicii Moldova – Chişinău, Străşeni, Hânceşti, Ialoveni.

În cazul depistării accidentale a unui obiect explozibil: fie grenadă, fie bombă de aruncător sau alte muniţii, recomandarea geniştilor este pe cât de simplă, pe atât de insistentă – nu trebuie deloc atinse și este necesar apelarea de urgenţă la 112.

De la începutul anului, geniştii Armatei Naţionale au executat 139 de misiuni de deminare şi au nimicit peste 6 900 de obiecte explozive.
Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

One thought on “Un proiectil de artilerie din cel de-al Doilea Război Mondial depistat lângă satului Agronomovca

%d blogeri au apreciat: