Lanul din Valea Trestieni – unica plantație de levănțică din raionul Nisporeni

Sezonul de recoltare a levănțicăi este în toi. Singurul antreprenor din raionul Nisporeni, care deține o plantație cu lavandă, nu are acum timp de răgaz, informează Canal 2 Nisporeni.

Citește și La Blândești, Valea-Trestieni și Novaci a înflorit levănțicaAcesta prelucrează cultura și produce uleiul de levănțică, cantitatea căruia a scăzut de două ori în 2019 față de anii precedenți din cauza precipitațiilor abundente.

„Cele 5 hectare plantate cu levănțică se află deja în proces de recoltare. Plantația mov, însă nu îi lasă indiferenți nici pe turiști. Săptămânal aici vin să-și facă poze aproximativ 100 de oameni,” a relatat reporterul Canal 2 Nisporeni, Natalia Luca.

Nicu Ulinici, de 27 de ani, din satul Valea Trestieni a pus pe roate acum cinci ani afacerea mirositoare. Inițial, a plantat levănțică pe doi ari de pământ, iar pentru că lavanda a dat și roade financiare, tânărul  și-a extins cu încă trei ari terenul.

„Totul a început poate dintr-o glumă, dar mai mult a fost dorința de a crea ceva, o afacere personală și anume în domeniul agriculturii. Studiind piața, din toate culturile lavanda m-a atras cel mai tare,” a dezvăluit antreprenorul, Nicu Ulinici.

Fermierul prelucrează manual levanțică, iar procesul nu este unul meticulos, însă necesită atenție. Nicu Ulinici povestește că lavanda este culeasă, apoi uscată și pusă într-un vas de 200 de kg, unde fierbe timp de 20 de minute la o temperatura de până la 100 de grade Celsius. Ulterior, apa și uleiul sunt separate în găleți diferite.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREONsursa: Canal 2 Nisporeni.

%d blogeri au apreciat: