La Blândești, Valea Trestieni și Novaci a înflorit levănțica

A înflorit levănțica. La nivel național, câteva sute de hectare cu levănțică sunt deja în floare așa că dacă vrei să faci o ședință foto în lanurile frumos colorate și parfumate nu mai sta pe gânduri.

În regiunea Ungheni (raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași) sunt plantate două lanuri de Levănțică – în Blândești, raionul Ungheni, în Valea Trestieni, raionul Nisporeni și în satul Novaci din raionul Călărași.


– Lanul din Blândești –  unica plantație de lavănțică din raionul Ungheni

Plantația din Blândești se întinde pe o suprafață de 3 hectare și desfață privirile oamenilor, iar mireasma îmbietoare a florii dă un plus de farmec peisajului de la malul Prutului. Pe un alt sector, de 8 hectare,o altă plantație este în creștere, informează Unghiul.

Sursa mai precizează câ cel care a decis să reînvie în regiunea Ungheniului arta sădirii plantelor eterooleaginoase este Nicolae Granciuc. El a povestit că totul a început în Provence, Franța.

„În anul 2014 am avut o propunere să merg în Franța în calitate de apicultor ca să deservim împreună cu un coleg 300 de familii de albine, adică, le duceam în diferite locuri, în dependență de procesul de înflorire a anumitor plante. Așa am ajuns și la lavandă, mai exact, în Provence, care este considerată un centru al producţiei mondiale de levănţică.

Această regiune mai este denumită „Drumul lavandei”, ar putea fi considerat, pe drept cuvânt, urmaşul modern al Drumului mătăsii”, a specificat agricultorul.

Dar, ca să revenim la tradiție, atunci Nicolae ne spune că este binevenită în Moldova vorba „ce implementăm nou este ceea ce demult a fost uitat”.

„Cândva pe aceste câmpuri erau suprafețe mari de plante eterooleaginoase, printre care și lavanda, trandafirul și salvia. Satul Floreni a fost constituit ca urmare a acestor plantații, fiindcă acolo activa o fabrică de distilare, unde se extrăgea uleiul esențial. Încercăm cu pași mici să reînviem ceea ce a fost odată”, ne dezvăluie tânărul antreprenor.

Despre planta în sine și modalitatea de creștere a ei dânsul menționează că lavanda nu este o cultură capricioasă, ba mai mult, îi priește vremea secetoasă. „Ploile din ultima perioadă mi-au dat motiv de îngrijorare. Ne temeam să nu se înceapă procesul de putrefacție a rădăcinii, dar, slavă Domnului, am fost feriți de o asemenea problemă”, mărturisește Nicolae Granciuc.

Plantația lui Nicolae face parte din Asociația Cultivatorilor de Lavandă din Moldova și este amplasată pe traseul R16 Ungheni – Sculeni – Fălești:

 • 10 km de municipiul Ungheni;
 • 30 km de municipiul Iași (prin PTF Sculeni);
 • 120 km de municipiul Chișinău;
 • 38 km de orașul Fălești;
 • 66 km de municipiul Bălți.

Cum puteți ajunge la plantație:

 • Traseul R16 Ungheni – PTF Sculeni, pe segmentul satului Blândești.

Date de contact: 

 • G.Ț. „Granciuc Nicolae”

sursa foto: Unghiul.com– Lanul din Valea-Trestieni – unica plantație de levănțică din raionul Nisporeni

Cea mai tânără plantație de lavandă o găsiți la 35 kilometri de municipiul Ungheni, 88 km de la Chișinău și 10 km de la orașul Nisporeni. Deși sunt doar două hectare de flori, frumusețea dar și mirosul levănțicăi te vor lăsa copleșit de ceea ce vei vedea!

Plantația companiei „Lavanda de Moldova” a fost înființată în luna martie 2014 și face parte din Asociația Cultivatorilor de Lavandă din Moldova

Soiul Lavanda Augustifolia K90, cu producție din primul an, oferim buchete de lavandă și floare de lavandă la kilogram și pungi de diferite modele cu floare de lavandă pentru casă și mașina ta. Din acest an – agentul economic va produce ulei eteric.

Cum puteți ajunge la plantație:

 • Adresa Nisporeni, MD-6047 Valea -Trestieni, Moldova
 • Locația pe hartă: Lavanda de Moldova

Date de contat: – Lanul din Novaci – unica plantație de lavănțică din raionul Călărași

Plantația de levănțică din Novaci are o suprafață de 5 hectare și se află la distanțe egale față de municipiile Ungheni și Chișinău. Lanul a fost sădit în anul 2015 și este  amplasat în satul Novaci, la 500 m de traseul G95 R1 – Călărași – Pârjolteni – Căbăiești (în trecut R44 Călărași – Lozova – Hâncești).

Agentul economic ce deține lanul face parte din Asociația Cultivatorilor de Lavandă din Moldova.

Distanța de la principalele orașe din regiune:

 • 6 km până în orașul Călărași;
 • 60 km pănă în municipiul Ungheni;
 • 60 km pănă în municipiul Chișinău;
sursa foto: 999.md

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: