Oraşul Călăraşi va înnoi sistemul de iluminare publică a peste 30 de străzi

Peste 30 de străzi din orașul Călărași își vor înnoi din toamnă sistemele de iluminat public. Este vorba de arterele centrale ale localităţii, care vor fi iluminate în cadrul unui program de eficienţă energetică, susţinut de Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.Conform proiectului, în orașul Călărași urmează a fi montate 900 de corpuri de iluminat LED, pe o distanță de aproximativ 25 de km, iar cablurile de alimentare cu energie electrică vor fi instalate subteran. Lucrările vor fi efectuate în cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, sprijinit de UE.

Proiectul de eficiență energetică din orașul Călărași este unul important pentru noi deoarece aduce economii substanțiale orașului și oferă beneficii reale cetățenilor. Conștientizăm că aducerea luminii pe străzi este o posibilitate pentru cetățeni să se simtă în siguranță. Sper mult că toate aceste activități vor spori capacitățile primăriei de a implementa pe viitor și alte proiecte de eficiență energetică”, a subliniat Christian Ballaro, manager de proiecte în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Primăria orașului Călărași susține că modernizarea sistemului de iluminare va aduce folos cetățenilor, însă şi autorităţilor, aducând economii la bugetul local.

Totodată, ne propunem să renovăm sistemul de iluminat stradal în zonele Muzeului de Istorie și Etnografie, stadionului orăşenesc, în cele pietonale ş.a.”, a afirmat Victor Ambroci, viceprimarul de Călăraşi.

La rândul său, Jan Waanders, lider de echipă din cadrul Programului UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP) a precizat că proiectul de eficiență energetică din orașul Călărași are toate șansele să devină un exemplu pentru alte localități din ţara noastră.

Tehnologiile de modernizare a sistemului de iluminat din orașul Călărași urmează să fie integrate într-un singur sistem și au menirea de a aduce plusvaloare întregului proiect, dar și să amplifice beneficiile și avantajele unui sistem public de iluminat.

Orașul Călărași își propune să devină orașul cu cel mai performant sistem de iluminat public din Republica Moldova. Pe lângă cele mai moderne tehnologii de control și comandă, proiectul  din Călărași conține și unele elemente inovative, precum trasarea cablurilor de alimentare cu energie electrică pe sub pământ pe o porțiune de jumătate de kilometru, iluminarea arhitecturală a unei clădiri istorice și iluminarea pistei de alergare a stadionului orășenesc”, spune expertul în energetică de la IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.

Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor – proiecte demonstraționale”.Ca urmare, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.

%d blogeri au apreciat: