Foto // Cum arată Paștele Blajinilor din 1941 și în zilele noastre

Sărbătorirea Paștelui cu rudele petrecute deja din viață sau Paștele Blajinilor, a suferit foarte multe modificări în timp și s-a transformat dintr-o sărbătoare de pomenire într-un podium și demonstrație de avere.

S-a pierdut elementul sfânt de pomenire.Recent, pe pagina de Facebook „Casa Mare” a fost publicată o fotografie referitor la modul cum se sărbătorea Paștele Blajinilor în Bucovina, anul 1941.

„Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei. Atrageți atenție ce au pe morminte – 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Bărbații lipsă… luptă pe front…

„Oul roşu pus pe mormânt simbolizează Paştele, iar cozonacul trupul lui Iisus Hristos.

Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ – albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum şi mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe…”

Paștele Blajinilor, 1941. sursa: Casa Mare / Facebook

Totodată, într-un grup popular pe facebook, a fost încărcată o poză în care este reflectat modul cum arată Paștele Blajinilor în zilele noastre.

În descrierea pozei nu este menționată anul și locul, regiunea unde este făcută poza, însă, presupunem că reflectă realitate din Republica Moldova și România.

Bonus: Parodie de Paște Blajinilor marca Comedy Zebra Show: „De blajini”Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON

One thought on “Foto // Cum arată Paștele Blajinilor din 1941 și în zilele noastre

%d blogeri au apreciat: