Un sistem nou antigrindină a fost instalat în Cornești, raionul Ungheni

Terenurile agricole din raionul Ungheni vor fi mai bine protejate de intemperii. În satul Corneşti a fost instalat un sistem antigrindină performant, care poate fi comandat de la distanţă, informează Publika.mdEchipamentul a costat 19 mii de euro, bani proveniţi din fondurile Serviciului Antigrindină.

Sistemul a fost importat din Rusia şi este complet autonom. Inginerii pot lansa de trei ori mai multe proiectile, într-un timp mai scurt, iar sistemul de ţintire este mult mai precis.

Noul sistem va fi pus în funcţiune din 15 aprilie. În acest an, pentru procurarea rachetelor de combatere a grindinei, Guvernul a alocat 40 de milioane de lei, cu aproape 5 milioane mai mult faţă de 2018.

Avem planul să procurăm anul acesta 4 mii 500 de rachete de rază lungă, şi 2000 de rază scurtă. Dacă adunăm toate rachetele, se primeşte că la fiecare punct rachetar, vor fi 60 de rachete“, a afirmat Sergiu Eremeico, şef adjunct al Serviciului Antigrindină.

În prezent, în Republica Moldova sunt 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, care protejează circa 70 la sută din suprafaţa agricolă din ţară.

Alte 11 puncte ar putea fi reînfiinţate în raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă, după aproape 20 de ani de pauză.sursa: Publika.md

%d blogeri au apreciat: