Conflict intern în cadrul Spitalului raional Ungheni. Directorul este acuzat de doctori că distruge instituția

Mai mulți angajați ai Spitalul Raional Ungheni au trimis la Redacției Sănătate INFO o scrisoare anonimă, unde își manifestă indignarea față de actualul director al instituției, Andrei Alexeev. Lucrătorii medicali care au întocmit-o se plâng că lucrează într-un mediu terorizant și că managerul ar da afară angajați care nu sunt pe placul lui, având în același timp favoriți și protejați.

În continuare, Vă prezentăm conținutul integral al articolului, realizat de către Silvia Rotaru pentru Sănătate.info, fără careva ingerințe în conținut.


„Directorului i se aduc mai multe acuzații, iar la încercările noastre de a afla ce se întâmplă în instituția pe care o conduce Alexeev a preferat să răspundă evaziv, transmite autoarea.

Așadar, în scrisoarea nesemnată ni se vorbește despre politica managerială a actualului director, Andrei Alexeev, abuzurile la care sunt supuși zi de zi cu medicii care nu ar fi de acord cu politica acestuia, dar și datoriile pe care le-a acumulat de când a venit la cârma spitalului.

Un spital clasat pe locul 1 în studiul realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate în 2015, se târâie astăzi la coada clasamentului și rămâne fără specialiști care fug sau sunt concediați de actualul director incompetent”, așa își încep semnatarii scrisoarea.

Pe tot parcursul scrisorii semnatarii îl descriu pe director drept unul „incompetent”. Aceștia susțin că directorul s-ar răfui cu toți cei care nu sunt de acord cu politica lui managerială.

O echipă de aproximativ 10 oameni așteaptă echivalarea competențelor în România cu intenția de a pleca și de a scăpa de climatul neperformant și negativ care domină în interiorul colectivului Spitalului Raional Ungheni. Doi medici au plecat la rezidențiat în Romania, unul dintre ei, fiind tânăr specialist”, se spune în scrisoare.

De asemenea, ni se povestește că unii medici sunt mustrați aspru, alții sunt somați să plece din serviciu, în timp ce alții activează sub protecția directorului.

Potrivit celor care ne-au scris, directorul ar încălca ordinul nr. 31 din 27.01.2016  al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin care gravidele pot să-și aleagă medicul la care să nască. Un ordin intern al Spitalului interzice medicilor ginecologi ai Spitalului Raional Ungheni care nu sunt de gardă să primească nașteri, încălcând dreptul gravidelor și parturientelor la alegerea liberă a medicului obstetrician. Astfel, un medic ginecolog-obstetrician a primit o mustrare aspră pentru că a încălcat acest ordin.În scrisoare se mai spune despre faptul că directorul ar impune unii medici să plece din spital.

Andrei Alexeev ar ține cu tot dinadinsul ca unii medici, deși pensionari, să rămână în funcție. Cităm:

În schimb, Andrei Alexeev protejează familia fostului șef de spital, ambii fiind pensionari peste 70 de ani. Pe parcursul anului 2018, unul dintre ei a fost pe buletin de boală mai mult de 6 luni. Vine la serviciu la ora 09.00 și pleacă la 12.00. Medicul endoscopist activează la spital de la 08.00-12.30, apoi pleacă la privat în detrimentul spitalului, deși este angajat pe 1,5 salarii la spital. Să faci o investigație endoscopică după ora 13.00 este aproape imposibil. La fel este protejat și șeful secției perinatologie de la Asistența Medicală Specializată de Ambulatoriu, doctor ginecolog, care efectuează ecografie ginecologică ambulatoriu concomitent și pentru Centru Sănătate Ungheni în orele de activitate la locul de bază”, se arată în scrisoare.

Contactat telefon, directorul Spitalului Raional Ungheni, Andrei Alexeev a confirmat faptul că la spital activează lucrători medicali pensionari, dar alții în loc nu ar veni. Că ar lucra pe un salariu și jumătate și s-ar afla la muncă doar 4 ore și jumătate, directorul susține că sunt aberații.

Sunt persoane care au intenții meschine, care încurcă democrația cu anarhia. Eu dacă dau toți lucrătorii afară, medicina specializată de ambulatoriu rămâne fără medici. Clar că aproximativ 70 procente din personal sunt pensionari. Sunt aberații”, a declarat acesta.

Semnatarii scrisorii mai spun că la numirea în funcție, directorul a promis public că va investi în specialiști, însă ar fi făcut contrariul. Pe parcursul activității a redus din personalul medical și din numărul de paturi și nu a câștigat niciun proiect investițional în cei trei ani de activitate.

Nici proiectul de eficiență energetică cu baterii solare care a fost câștigat de fosta directoare 2014 nu este realizat nici până în prezent. Pacienții și personalul suferă fără apă caldă în majoritatea secțiilor spitalului, mai ales acum în perioada rece a anului”.

De asemenea, la începutul activității Andrei Alexeev a inițiat un control a organelor fiscale sub pretextul de căutare a erorilor și delapidărilor efectuate de fosta directoare Lidia Crăciun. Acte care s-ar afla la spital și la serviciul fiscal din raion.

Am trimis o solicitare către Directorul Spitalului Raional Ungheni, Andrei Alexeev în care i-am cerut să răspundă acuzațiilor care i se aduc. Directorul a invocat că ceea ce solicităm contravine legislației, fiind date cu caracter personal.

În conformitate cu Legea nr. 982 din 11.05.200 „Privind accesul la informație” sunt obligat să fac publice unele informații despre activitatea instituției, pe care o conduc. Însă, în solicitarea adresată sunt foarte multe întrebări, care conțin date cu caracter personal, astfel respectând articolul 8 din Lege aș prefera să respect și Legea nr.133 din 8.07.2011 „Privind protecția datelor cu caracter personal”. Prelucrând în orice formă aceste date, risc să fiu atacat în judecată pentru încălcarea legislației”, se menționează în răspunsul venit din partea directorului.

Alexeev ne mai spune că la venirea sa în funcția de director, la sfârșitul anului 2015, instituția ar fi înregistrat datorii de 7 milioane 120 de mii de lei. „Suma datoriilor la sfârșitul anului 2018 se calculează concomitent cu darea de seamă contabilă anuală, însă cu certitudine știu că este mai mică decât datoriile existente la preluarea instituției. Mai mult de un milion de lei sunt datori alți agenți economici, de la CNAM pentru cazuri tratate suplimentar și pentru acordarea asistenței medicale persoanelor neasigurate – peste 170 de mii de lei. Centrele de sănătate din oraș și raion pentru serviciile prestate conform contractelor sunt datoare cu peste 750 de mii de lei”, spune Andrei Alexeev.Directorul susține că din cauza datoriilor instituția pe care o conduce nu a înregistrat anumite progrese în dezvoltare, însă unele proiecte totuși au ar fi fost duse la bun sfârșit.

„Cu contribuția Consiliului Raional Ungheni – 200 de mii de lei – și din contul special al AMSA – 422 de milioane de lei –  a fost finalizat proiectul „Eficientizarea surselor termo-energetice a blocurilor secțiilor ginecologie și maternitate”, care a fost modificat aproximativ în proporție de 80 la sută, fiind reparate acoperișurile la încă patru blocuri”.

Pentru a afla dacă SR Ungheni a avut cu adevărat datorii, am discutat cu fosta directoare a instituției, Lidia Crăciun. Ea declară contrariul.

Eu am plecat pe data de 25 noiembrie 2015, banii pentru salariu pentru noiembrie ajung în conturi până la 10 decembrie – 3 milioane de lei. Aceasta nu este datorie. Domnul a considerat-o ca datorie. Datoria către agenții economici era de 3 milioane 800 de mii, dar 2 milioane erau pe cont. El ce avea pe cont nu a spus. Când eu am plecat datoria curentă a instituției era de 1 milion 800 de lei, ceea ce pentru o instituție ca Ungheniul este o nimica toată. Pe lună instituția primește undeva 6 milioane de lei. În al doilea rând instituția a rămas acreditată cu brio, reparată, utilată și cu mașină nouă la scară pentru director. Și chiar dacă ar fi anumite datorii, dacă era un conducător bun, instituția trebuia demult să le acopere. Instituția are potențial. El a început să închidă servicii care îi aduceau bani. A închis secția de pulmonologie care aducea bani și erau cerințe foarte mari pentru pacienți, a închis serviciul de reabilitare, mai multe. Sigur că se înglodează”, a conchis Lidia Crăciun.

Fostul manager spune că a auzit că în ultima perioadă lucrurile s-au tensionat în instituția pe care a condus-o.

Spitalul din Ungheni din 2010 până în 2015 a fost primul pe țară, a fost laureat la Gala Premiilor în Sănătate. În 2012 și 2013 a fost evaluat după indicatorii de performanță de către Centrul PAS ca primul spital pe țară. Spitalul Raional Ungheni a avut proiecte de milioane de lei, din Japonia, de la Guvern, de la Guvernul Norvegiei, de la CNAM. Am renovat aproape tot spitalul, colectivul acolo este foarte bun. Dacă cineva mă apără și spune că la mine lucrurile au mers bine, iar pentru asta este dat afară, este foarte urât. Am lucrat 33 de ani acolo și spitalul chiar era bun”, ne-a mai declarat aceasta.

Actualul director susține că la venirea sa în funcție activau 541 de angajați, iar acum sunt 581. Directorul nu specifică însă numărul medicilor, asistenților medicali, infirmierelor sau al personalului auxiliar. Acesta susține că nu a concediat pe nimeni. Din contra, dacă la venirea sa în funcție activau doi medici pediatri și niciun medic neonatolog, acum sunt cinci medici pediatri și un neonatolog.

Au fost reduse numai 10 paturi în maternitate din cauza scăderii numărului de nașteri. Posibil au fost reprofilate pe o perioadă scurtă, în situații dictate de necesitățile acordării serviciilor medicale și fluxului mare de pacienți pe profil concret. Astăzi avem nevoie urgent de mai multe paturi în secțiile de terapie și pediatrie”.

Andrei Alexeev mai susține că mai mulți medici s-au eliberat din funcție din propria dorință și nicidecum la insistența lui. Însă a ținut să precizeze că anul trecut au fost sancționați disciplinar mai mulți angajați medicali și nemedicali. „Toate deciziile de sancționare au fost luate în baza unor materiale confirmative, concluzii a Comisiilor existente în entitate, anchetelor de serviciu efectuate cu implicarea specialiștilor în domeniile respective, reprezentanților sindicatelor”, a punctat directorul.

De asemenea, Andrei Alexeev susține că în instituție sunt în acest moment 325 de paturi.

Pe data de 22 ianuarie am trimis o solicitare atât pe adresa Ministerului Sănătății, cât și Consiliului Raional Ungheni în care am cerut să ni se spună dacă sunt la curent cu ceea ce se întâmplă la Spitalul Raional Ungheni și dacă se vor implica în vreun fel în soluționarea conflictului dintre angajați și conducătorul instituției. Până în acest moment nicio instituție nu ne-a trimis un răspuns.

Unul dintre medicii vizați în scrisoare ne-a mărturisit că într-adevăr a primit o mustrare aspră din partea directorului, dar alte detalii nu a vrut să ne ofere. Alte surse din cadrul Spitalului susțin că actualul director ar fi protejat de Partidul Democrat din Moldova, iar angajații instituției sunt nevoiți să tacă. Andrei Alexeev a spus pentru Sănătate INFO că nu este membru de partid.Amintim că Alexeev i-a luat locul Lidiei Crăciun la Spitalul Raional Ungheni în 2015. Deși au existat conflicte interne, despre acest lucru nu au vorbit niciodată deschis cei doi manageri. În cele din urmă, Lidia Crăciun s-a angajat la Spitalul Raional Nisporeni, de asemenea, în funcție de manager al spitalului.”

Notă. Reiterăm că articolul realizat de către Silvia Rotaru pentru Sănătate.info, a fost preluat integral, fără careva ingerințe în conținut.

%d blogeri au apreciat: