Conferința Internațională a IMM-urilor 2018. Agenții economici din Ungheni au obținut locul I la două categorii

Peste 350 de antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, precum și ai instituțiilor de suport în afaceri  au participat la 23 noiembrie, curent, la Conferința Internațională a IMM-urilor, cu genericul “INDUSTRIA 4.0”, organizată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), transmite Odimm.md


Conferința Internațională a IMM-urilor este cel mai important eveniment dedicat sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova și constituie o platformă importantă pentru facilitarea dialogului dintre reprezentanții autorităților publice centrale și mediul de afaceri pentru a provoca discuții referitor la practicile noi și, în mod special, acțiunile cheie pentru încadrarea sectorului IMM în tendințele actuale ale economiei mondiale.

Obiectivele evenimentului au fost:

  • – de a contura provocările în procesul de tranziție către nouă revoluție industrială – Industria 4.0;
  • – creșterea gradului de conștientizare privind digitalizarea industriei în Moldova;
  • – beneficiile și posibilități noi de colaborare pentru IMM-uri în cadrul economiei digitale;
  • – automatizarea și introducerea proceselor de producere inteligente;
  • – crearea și stimularea polilor industriali.

În deschiderea conferinței, Petru Gurgurov, Director general interimar ODIMM a declarat că tematica conferinței: INDUSTRIA 4.0, este o oportunitate pentru a identifica instrumentele de suport a întreprinderilor mici și mijlocii de care au nevoie pe calea digitalizării industriale.

Evenimentul constituie o platformă unică și excelentă pentru facilitarea dialogului dintre reprezentanții autorităților publice centrale și mediul de afaceri pentru a provoca discuții referitor la practicile noi și, în mod special, acțiunile cheie pentru încadrarea sectorului IMM în tendințele actuale ale economiei mondiale. Este imperativ pentru Republica Moldova să adopte o nouă metodă de dezvoltare a antreprenoriatului, și anume să se orienteze spre digitalizare și automatizarea proceselor de producere”, a reiterat Directorul general interimar ODIMM.

Șeful delegației Uniunii Europene în Moldova, Peter Mihalko a salutat interesul comunității de afaceri din Republica Moldova spre modernizare și industrializare, subliniind faptul că aceste tendințe sunt aplicate cu succes în comunitatea europeană.

Uniunea Europeană în calitate de cel mai important partener comercial, economic și politic al Republicii Moldova susține inițiativele autorităților menite să aducă beneficii cetățenilor prin consolidarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii și crearea de noi locuri de muncă. Implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb oferă condițiile necesare pentru dezvoltarea și internaționalizarea mediului de afaceri din Republica Moldova”, a menționat  diplomatul european.

Anna Akhalkatsi, Director de țară pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Banca Mondială a reiterat deschiderea pentru a susține în continuare sectorul IMM din Republica Moldova.

„În Republica Moldova sunt create anual 6000 IMM-uri, 4 din 5 locuri de muncă sunt generate de acest sector.  Un studiu al Băncii Mondiale arată ca în anul 2020, 65% din locurile de muncă vor solicita noi abilități conexe cu domeniu digital, de aceea trebuie să oferim noilor generații abilitățile zilei de mâine prin proiecte și programe de suport. În acest sens, avem o colaborare bună cu ODIMM pentru a pregăti antreprenorii pentru noi provocări”.

Totodată, antreprenorii au avut posibilitatea să interacționeze în format Open space, cu reprezentanții administrației publice centrale, parteneri de dezvoltare și instituții de suport. Pe parcursul manifestării a fost deschisă o expoziție a beneficiarilor Programelor ODIMM din cele 4 regiuni de dezvoltare din R.Moldova (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia).Conferința s-a încheiat cu ceremonia de premiere a câștigătorilor concursurilor naționale ”Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” și ”IMM – Model de Responsabilitate socială”.

La acest concurs au participat și IMM din raionul Ungheni. Urmare a activității eficiente, Unghenenii au obținut locul I la următoarele categorii:

  • SRL „Magistrum Prut” – „cel mai tânăr antreprenor”

  • SRL „Unserv-Audit” – „sectorul servicii consultanță”

Înregistrare video de la eveniment:

%d blogeri au apreciat: