La Călărași a avut loc un seminar privind condițiile de creditare în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”

În raionul Călărași a avut loc un seminar de informare privind condițiile de creditare în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” pentru horticultorii din raion. În cadrul evenimentului, organizat cu suportul Asistenței Tehnice pentru Proiectul ”Livada Moldovei”, oamenii de afaceri din raionul Călărași au fost familiarizați cu oportunitățile de a investi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară, dotarea cu sisteme de irigare, modernizarea proceselor de procesare și stocare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru produsele horticole moldoveneşti, oferite în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”.În cadrul seminarului, antreprenorii din raionul Călărași s-au arătat interesați de oportunitățile investiționale disponibile în cadrul Proiectului, investiții care în sinergie cu alte programe de suport oferite de Guvernul Republicii Moldova și partenerii externi pot contribui la reabilitarea sectorului horticol care ocupă un loc deosebit de important în economia ţării.

Sesiunea de informare a proiectului „Livada Moldovei”  este organizat în 30 raioanele din Republica Moldova. Pentru anul 2018, sunt planificate 13 evenimente iar celelalte vor avea loc în anul 2019.

Evenimente planificate pentru 2018:

În cadrul acestora sunt prezentate oportunitățile investiționale disponibile în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” cum ar fi: finanțare pentru investiții în legumicultură, cultivarea strugurilor de soiuri tehnice și vinificație, floricultură (inclusiv plante medicinale și cele folosite la producerea uleiurilor esențiale), arhitectură peisagistică și turism rural.
Seminarele sunt parte a unei ample campanii de informare ce se derulează la nivel local și național pentru a informa potențialii beneficiari despre oportunitățile investiționale disponibile și au loc în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019. Primele două seminare au fost ținute la Sângerei și Dondușeni. Participanții la instruiri sunt familiarizați și cu investițiile realizate anterior în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” vizitând o serie de întreprinderi specializate în producerea, păstrarea, procesarea și comercializarea produselor horticole.

În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” 120 milioane Euro sunt investiţi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele, legumele, vinurile și pomușoarele moldoveneşti.
Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,8 – 4,9% pentru credite în Euro și de aproximativ 8% pentru creditele în MDL, cu o pronunțată tendință de scădere. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.
Prin proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește  în reabilitarea sectorului Horticol 120 milioane Euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului până în anul 2024.

Imagen: 3

  • Descargar Imagen
  • Comentar Imagen
  • « Anterior
  • Siguiente »


  • %d blogeri au apreciat: