Foto // Un morman de saci cu mere putrezește la intrarea în satul Găureni din raionul Nisporeni

Agricultorii moldoveni se confruntă în această toamnă cu grave probleme, nereușind să identifice cumpărători pentru producția de mere nici măcar la prețuri derizorii. Deputata Maria Ciobanu a remarcat acest lucru, după ce a găsit tone de mere ce putrezesc la marginea unui sat din Nisporeni.


Am mers acum trei săptămâni în satul meu de baștină Găureni din raionul Nisporeni și am văzut la intrarea în sat mulți saci cu mere. Am crezut că pomicultorul o fi așteptând vreo unitate de transport, pentru a le vinde. Azi am trecut iarăsi prin sat. Movila era nemișcată, doar un sac era deschis și m-am uitat cu tristețe cum putrezesc în el merele… La ce bun mai avem un Minister de resort, dacă el nu poate ajuta țăranul nostru să-și recupereze măcar cheltuielile? Cine să-i învețe cum să găsească piață de desfacere? De ce ministrul Nicolae Ciubuc este preocupat de vinderea pământului străinilor, dar nu de deschiderea unor fabrici de producere a sucurilor naturale? „Nu mai scăpăm până la moarte de sapa de lemn. Bine că măcar copiii noștri au altă viață peste hotare”, au zis azi necăjiții mei săteni”, a scris Maria Ciobanu pe pagina sa de Facebook.

Mii de tone de mere așteaptă în continuare pe câmpuri pentru a fi cumpărate de fabricile de sucuri, care plătesc 70 sau 80 de bani pentru un kg.

Amintim că într-o situație asemănătoare s-a pomenit și o familie din Rădenii Vechi, raionul Ungheni, care a anunțat prin intermediul rețelelor de socializare că oferă gratis merele din grădina sa, numai să nu se strice pe copac. Atunci, circa 10 familii au reacționat la anunțul său și au cules fiecare câteva zeci de kilograme de fructe.

Asta după ce roada din această toamnă a fost una foarte bogată, iar posibilitățile de export ale Republicii Moldova sunt extrem de reduse.
%d blogeri au apreciat: