Amenzi de mii de lei pentru persoanele care nu întreprind măsuri de combatere a ambroziei

Deținătorii de terenuri vor fi obligați să întreprindă măsuri de combatere și prevenire a răspândirii buruienilor. Noile reglementări se conțin într-un proiect de lege de modificare a Codului funciar și Codului Contravențional al Republicii Moldova, pe care comisiile parlamentare îl propun Parlamentului pentru dezbateri și aprobare, transmite Unimedia.infoSursa mai comunică că autorii inițiativei legislative propun sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de combatere și prevenire a răspândirii buruienilor, în special a ambroziei. Sunt prevăzute amenzi de până la 1 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de maxim 6 000 pentru persoanele juridice. Amenzile vor fi aplicate de către Inspectoratul de Protecție a Mediului.

Reglementările mai stabilesc competențe pentru Guvern de elaborare a măsurilor de protecție a terenurilor, inclusiv combaterea și prevenirea răspândirii buruienilor. De asemenea, consiliile raionale și municipale, precum și consiliile sătești și orășenești vor exercita controlul asupra folosirii și protecției terenurilor.

Proiectul a fost discutat în Comisia juridică numiri și imunități, Comisia drepturile omului și relații interetnice, Comisia mediu și dezvoltare regională, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, care au decis să-l propună plenului Parlamentului pentru votare.%d blogeri au apreciat: