Robotica şi educaţia economică: discipline pilot introduse în câteva școli din r. Ungheni.

Elevii din mai multe localităţi din raionul Ungheni studiază la şcoală robotică educaţională şi educaţia economică. Cursurile se desfăşoară în cadrul unui proiect implementat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională. În cadrul acestora, copiii învaţă să proiecteze roboţi şi să implementeze idei de afaceri, se arată într-un reportaj realizat de jurnaliștii de la Prime

Sursa mai informează că cabinetul de informatică de la Liceul Teoretic Alexei Mateevici din satul Pîrliţa poate concura uşor cu cele mai performante laboratoare de robotică. Aici elevii nu doar învaţă să construiască roboţi din lego, dar şi să-i programeze astfel încât să efectueze cele mai sofisticate mişcări.Copiii spun că au făcut o pasiune pentru domeniul IT.

Vreau să construiesc un oficiu cu calculatoare unde să lucreze mulţi programişti pentru mine, adică să am o companie a mea“, a spus elevul L.T. Alexei Mateevici Pîrliţa, Ungheni, Andrei Basarov.

Doresc la facultatea de informatică să învăţ, însă în viitor îmi mai doresc să creez un robot propriu cu intelect personal“, a afirmat elevul L.T. Alexei Mateevici Pîrliţa, Ungheni, Daniel Velcanischi.

Profesoara de robotică educaţională recunoaşte că i-a fost greu la început. Cea mai mare recompensă este faptul că jumătate dintre elevii săi îşi doresc o carieră în domeniul IT.

Domeniul IT este cel mai bine plătit, ceea ce îi motivează pe tineri să-şi aleagă aşa o profesie”, a zis profesoara de robotică L.T. Alexei Mateevici Pîrliţa, Ludmila Nistor.

Agenţia USAID nu s-a limitat doar la înfiinţarea cabinetelor de robotică, ci a creat şi un program pentru elevi privind înfiinţarea propriilor afaceri. La Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Ungheni copiii sunt familiarizaţi cu noţiunile de antreprenor încă din gimnaziu.

Datorită acestui curs poţi să deschizi ceva al tău, chiar şi o cafenea, iar datorită acestui curs vei putea dirija singur mai uşor propria afacere. Adică nu va trebui să apelezi la un economist şi să cheltui bani“, a zis elevă L.T. Vasile Alecsandri Ungheni, Vladislava Ciulec.

Nu doar şcolile sunt revoluţionate de USAID. La biblioteca raională din Ungheni copiii şi antreprenorii locali au la dispoziţie cele mai revoluţionare seturi de robotică, care includ imprimantă 5D un aparat de tăiere a lemnului şi roboţi lego performanţi.Toate acestea au fost posibile datorită Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi Guvernului Suediei, care a finanţat Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Noi vrem să putem construi afaceri în toată Moldova, iar asta trebuie de început încă de la cea mai fragedă vârstă, să motivăm tinerii“, a spus coordonatorul programe USAID, Republica Moldova, Beth Brownson.

În prezent peste 8 mii de elevi din toată ţara studiază robotica, iar 11.500 de şcolari sunt absolvenţii cursurilor de robotică.

sursa: Prime

%d blogeri au apreciat: