ZdG.md: Curtea de Apel Chișinău i-a scurtat pedeapsa „Frizerului din Călărași”, condamnat la 24 de ani de închisoare în Italia

Instanțele din Italia l-au condamnat la aproape 24 de ani de închisoare, iar Curtea de Apel din Chișinău a decis că acesta trebuie să stea după gratii 18 ani.

„Frizerul de la Călărași”, condamnat în Italia pentru că a omorât un tunisian în 2012, va sta după gratii cu 4 ani mai puțin decât a stabilit instanța de fond. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău, care a casat decizia Judecătoriei Chișinău prin care a fost pusă în aplicare pedeapsa cu închisoare, emisă de instanțele italiene, transmite Ziarul de Gardă


Articolul a fost preluat integral, cu indicarea surselor în orginal, fără careva ingerință în text.

Sergiu Buruiană a fost condamnat în Italia încă în 2014, acestuia fiindu-i stabilită o pedeapsă de 23 de ani și 11 luni de închisoare. Decizia instanțelor italiene a fost pronunțată după ce în 2012 Buruiană a omorât un tunisian într-o piață din orașul Padova. Moldoveanu a fugit însă de pedeapsă și s-a refugiat în R. Moldova. După ce a fost dat însă în căutare internațională, Ministerul Justiției a solicitat ca pedeapsa emisă de instanța din Italia să fie recunoscută și aplicată în R. Moldova.

Astfel, în octombrie 2018, Judecătoria Buiucani a admis parțial demersul Ministrului Justiției și a pus în executare sentința Curții de Jurați din Padova, doar că modificată. Astfel, Buruiană a fost condamnat la 22 de ani și 5 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de timp închis. Prin aceeași încheiere, s-a dispus încasarea din contul lui Sergiu Buruiană în beneficiul familiei părții vătămate a prejudiciului cauzat prin infracțiune în sumă de 100 000 de euro, precum și cheltuielile de judecată în folosul Trezoreriei statului italian în sumă de 3 300 de euro.

Buruiană nu a fost de acord cu pedeapsa aplicată de Judecătoriei Chișinău

Sergiu Buruiană nu a fost însă de acord cu această decizie și a solicitat Curții de Apel casarea acestei hotărâri și remiterea cauzei de la rejudecare. În motivarea cererii de recurs, condamnatul a indicat că nu este de acord cu încadrarea juridică a faptelor. Acesta a mai indicat că nici acuzatorul de stat și nici reprezentantul Ministerului Justiției nu au prezentat toate materialele necesare. Avocatul lui Buruiană a solicitat, la rândul său, să îi fie aplicată clientului său o pedeapsă definitivă de doar 15 ani și 7 luni de închisoare.

În motivarea sa, avocatul lui Buruiană susține că potrivit legislației din Italia, statul italian i-a stabilit clientului său o sancțiune minimă pentru infracțiune de omor (21 de ani), în timp ce instanța din R. Moldova a stabilit spre executare o pedeapsă maximă pentru infracțiunea de omor (20 de ani).

Astfel, magistrații Curții de Apel au conchis că instanța de fond nu a oferit o apreciere corespunzătoare circumstanțelor ce se referă la adaptarea pedepsei condamnatului și au emis o nouă decizie prin care lui Sergiu Buruiană îi va fi aplicată o pedeapsă de 18 ani de închisoare, în comparație cu 23 de ani și 11 luni de închisoare, așa cum decisese Judecătoria Chișinău.

Sergiu Buruiană este unul dintre suspecții care i-a tuns forțat pe doi tineri din Călărași. La începutul lunii august, ZdG a făcut publice imagini video de la o benzinărie din Călărași, în care se vede cum Buruiană, în prezența unu grup de persoane, taie forțat părul a doi tineri și îi înjură, pe motiv că au părul lung.



Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru huliganism, iar Sergiu Buruiană, alături de alte patru persoane, a ajuns pe banca acuzaților. Toate cinci persoane și-au recunoscut vina și au solicitat examinarea dosarului în procedură simplificată, în baza probelor acumulate de procurori. O ședință în acest caz are loc astăzi, 15 octombrie, la Judecătoria Strășeni.

Sursa: Ziarul de GardăDiana Gațcan, gatcan.diana@gmail.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns