VIDEO // Polițist cu Demnitate și Atitudine. Un ofițer de patrulare a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer din UTA Găgăuzia

Un ofițer de poliție a refuzat să vorbească în limba rusă cu un cetățean din UTA Găgăuzia. Acesta a menționat că deși cunoaște rusa, nu este obligat să vorbească în această limbă, continuând să explice șoferului ce încălcare a făcut în limba română, transmite portalul de știri pentru tineri Diez.md




Un ofițer de patrulare din Cimișlia a oprit un locuitor al orașului Vulcănești, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să vorbească în această limbă și că va continua să vorbească în limba de stat.

Reprezentantul legii l-a întrebat pe șofer dacă este cetățean al Republicii Moldova, la care acesta a răspuns că este, atunci ofițerul i-a spus că trebuie să cunoască limba de stat. După aceasta șoferul a continuat să ceară ofițerului să vorbească în limba rusă.

Da, sunt cetățean al Republicii Moldova, dar trebuie să-mi explicați în limba rusă. Rusa este a doua limbă în țara noastră (fals)”, a spus șoferul.

Șoferul a înregistrat toate cele întâmplate și le-a trimis portalului de știri Gagauzinfo.MD.



Notă: Anterior, Curtea Constituțională a Republicii Moldova s-a expus despre statutul limbii ruse în Republica Moldova:

CC a constatat caracterul inutil al Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Potrivit Curţii, caracterul oficial al limbii române în Republica Moldova nu exclude traducerea actelor normative adoptate sau emise de către unele autorităţi centrale ale Republicii Moldova în alte limbi, garantarea de către stat a dreptului la educaţie în limba rusă, publicarea actelor normative, a comunicărilor oficiale şi ale altor informaţii de importanţă naţională în limba rusă şi afişarea denumirilor instituţiilor şi a localurilor publice în limba rusă”.

În acest contex, Polițistul, aflat în serviciu, nu este obligat să dea explicații unui cetățean al Republicii Moldova în altă limbă decât în limba de stat.

Conform Hotărârii Curții Constiționale a Republicii Moldova, limba de stat este Limba Română.



sursa: Diez.md

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns