Viaţa unui psiholog din municipiul Ungheni alături de „cardurile metaforice asociative”

Cine sunt eu ? – Eu sunt psiholog Dina Palca, consilier pentru dezvoltare personală. Certificată în terapie de scurtă durată, carduri metaforice asociative, psihotraumă, practiţioner NLP.

Unde locuiesc ? – Locuiesc în cel mai cald, splendid şi plăcut sufletului meu oraşul – Ungheni.

De ce am ales acest oraş? 

Am ales acest oraş fiindcă mi-a fost sortit de cel de Sus să fac parte din acest minunat puzzle.

De ce am ales profesia de psiholog? – De fiecare dată cînd cineva mă intreabă care este hobby-ul meu, primul lucru care îmi vine automat în minte este: Psihologia! Pentru mine psihologia este marea mea pasiune, nu ca meserie ci ca o continuare a Eu-lui meu.

De ce iubesc profesia de psiholog? – Cel mai mult iubesc să descoper diamantul, potenţialul din fiecare persoană şi să descifrez ecuaţiile sufletului şi ale minţii umane.

De ce am ales cardurile metaforice asociative? – Deoarece este un instrument eficient și ecologic care ajută persoana să analizeze propriul subconștient.



Ce este subconştientul ?  – „Subconştientul este sediul emoţiilor, dorinţelor, sentimentelor şi trăirilor latente în om, este însăşi forţa creatoare în fiinţa umană”. Joseph Murphy

Subconştientul este latura divină din noi; este intuiţia, este viaţa şi Dumnezeul din noi, este cel care face ca lucrurile să se intîmple. Subconştientul face legatura între conştient (raţiune) şi inconştient (memorie).

Subconştientul este toată informaţia adunată pe parcursul anilor de la conceperea noastră pînă în prezent. Subconştientul este foarte important fiindcă el captează tot timpul sunete, imagini, gusturi, mirosuri iar apoi le clasifică şi le organizează. Conţine amintiri, deprinderi, informaţii, automatisme, motivaţii, toate în stare latentă, dar care ne influenţează gîndirea, percepţia, în general toate procesele psihice.

Ce sînt cardurile metaforice? – Aceste carduri sunt speciale, nu sunt cărţi de joc sau de ghicit. Cardurile metaforice reprezintă un set de imagini de dimensiunea unei cărți de joc sau a unei cărți poștale care descrie persoanele, interacțiunile lor, situațiile de viață, peisaje, animale, obiecte de uz casnic, picturi abstracte. Imaginile prezentate pe ele devin o metaforă vizibilă a valorilor, temerilor, dorințelor noastre sau sunt asociate cu experiența noastră interioară. Ceea ce este important nu este sensul original al imaginii, ci răspunsul emoțional al individului la imaginea care a venit la el. În plus, toată lumea poate vedea și simți ceva de-al lor.





Cum și de ce să folosim cardurile metaforice?·

  • sunt utile pentru a fi aplicate atunci cînd suntm deranjaţi sau îngrijoraţi de ceva, insă este dificil să formulăm şi să inţelegm cauza anxietăţii. În această situație ajută să găsim răspunsul din interior;        
  • pot ajuta înțelegerea reciprocă între oameni, în special în cazurile în care este dificil să se discute o problemă. Ajută la exprimarea gândurilor, formularea acestora și specificarea mesajului care trebuie transmis. Pe lîngă facilitarea exprimării verbale a emoțiilor, cardul este intermediar între lumea emoțională ale celor două persoane;·       
  • este un instrument al unui psiholog profesionist, psihoterapeut şi antrenor folosit în diagnosticarea, corecţia şi dezvoltarea abilităţilor. Ele economisesc mult timp în diagnosticarea și identificarea problemelor clientului. Ele oferă o asistență neprețuită pentru a lucra cu sentimentele şi emoţiile;        
  • acesta este unul dintre instrumentele pentru dezvoltarea intuiției, a creativității, a descoperirii talentelor. Cu ajutorul lor, noi, adulții, învățăm din nou să gîndim în imagini divers şi nou;       
  • este un joc al lumii interne unde fiecare este în siguranţă: copiii, părinţii, soţii, colegii, prietenii, cunoscuţii şi oricine altcineva care doreşte să devină mai armonios intern. Un joc în care nu va fi nici un ratat, toată lumea va câștiga. Un joc care ajută la construirea relațiilor precum şi la cunoașterea și înțelegerea mai bine a celor care sunt implicați în joc.

 



Care sunt avantajele cardurilor metaforice?·

  • este internațional și poate fi folosit în toate culturile, pentru toate vârstele;
  • ne ajută să realizăm dialogul dintre interior și exterior, pentru a aduce materialul adînc la suprafață;
  • este un câmp larg de lansare pentru fantezia noastră, declanșînd asociații bizare care ne conduc către descoperiri neașteptate;
  • ajută la eliminarea barierelor de protecție ale psihicului;
  • creează condiții pentru ca oamenii să se dezvolte și să se auto-cunoască;
  • creează un mediu sigur și confortabil pentru încrederea în relații într-un cuplu sau într-un grup, ele ajută la „ieșirea din cochilie” și „rupe gheața” într-o situație alarmantă;·
  • ajută să găsească o resursă pentru a rezolva o situaţie dificilă de viaţă.

Principalul lucru în lucrul cu cardurile metaforice este intenția sinceră. Și apoi, veți fi surprinși cît de mult știu cardurile despre D-ră și despre lumea interioară! Acestea sunt carduri magice.

Dacă sunteți interesat de capacitățile cardurilor asociative metaforice, vă aştept cu drag la o psihoterapie de suflet.

Mult succes în descoperirea lumei interne prin cardurile metaforice asociative

Cu mult drag psiholog Dina Palca!!!

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns