Un agricultor din Blândești a dezvoltat o afacere de căpșuni cultivate pe pat de paie

Un agricultor din satul Blândești, raionul Ungheni, a început cultivarea soiului de căpșuni Marmolada care oferă fructe dulci cu aromă intensă. Plantate pe pat de paie, căpșunile au fost ferite de riscul putrefacției și a frigului, nefiind ținute pe pământ, informează Agora.md.

Plantația de căpșuni se întinde pe o suprafață de 44 de hectare, la 10 kilometri de municipiul Ungheni. Căpșunile sunt atent colectate și aranjate în cutii de către cei peste 300 de muncitori, pentru un drum lung spre piața din Republica Moldova și cea internațională.



Chiar dacă în acest sezon este prima recoltă, agricultorul Oleg Petrache susține că se așteaptă la o roadă de peste 550 de tone de căpșuni, dintre care peste 200 de tone au fost deja exportate în Federația Rusă, iar aproximativ 30 de tone au fost cumpărate de companiile locale de procesare a fructelor.

Până a avea o plantație de căpșuni, agricultorul Petrache spune că se ocupa de cultivarea culturilor tehnice, cum ar fi sfecla de zahăr, grâu, orz, floarea soarelui și porumb. Acesta menționează că a început să cultive căpșuni după ce a făcut cunoștință cu mai mulți agricultori din Călărași

Am decis să ne asociem și împreună să cultivăm căpșuni, în special datorită existenței sistemului performant de irigare din Ungheni”, afirmă Oleg Petrache, membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Blândești”.

În anul 2018, Petrache împreună cu alți cinci producători agricoli s-au asociat într-o cooperativă, iar la plantarea căpșunilor – sistemul de irigare a jucat un rol crucial. Agricultorii precizează că au investit în plantația de căpșuni peste 10 milioane de lei, dar nu și-ar fi asumat riscul financiar dacă nu era sistemul centralizat de irigare „Blândești” reabilitat în cadrul Programului Compact.

Dacă nu aveam acces la sistemul de irigare din zonă, cred că nu ne aventuram împreună cu partenerii să plantăm căpșuni, deoarece plantația s-a menținut datorită accesului la apă pe care l-am putut asigura la timp. După această experiență, pot afirma cu încredere că o agricultură modernă și de valoare înaltă nu poate exista fără un factor important – accesul la apă prin irigare”, afirmă Oleg Petrache.

Cei cinci agricultori, care și-au unit eforturile pentru a dezvolta o afacere în domeniul căpșunilor, spun că, chiar dacă căpșunile au reușit deja să ajungă pe piața externă în primul an de recoltă, planurile lor nu se opresc aici. Agricultorii anunță că își doresc să lucreze la o strategie de marketing, care le-ar oferi avantaj competitiv pe piață.


sursa: Agora.md.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns