Tinerii din Grozești au cucerit aurul la Campionatului Republicii Moldova la Oină

La 1 iunie curent, la Chișinău a fost organizat de către Federația Sportivă Națională de Oină prima ediție a Campionatului Republicii Moldova la Oină.



Campionatul s-a desfășurat la două categorii:

  • Juniori 1 – adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani (gimnaziu)
  • Juniori 2 – adolescenții cu vârste cuprinse între 17 și 18 ani  (liceu)

În cadrul campionatului, echipa Liceului Teoretic „Prometeu” din satul Grozești, Nisporeni au obținut titlul de campioni la ambele categorii de vârstă.

Medaliile de argint la categoria juniori-1 au fost câștigate de oiniștii din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia, iar la categoria de juniori-2 au mers acasă cu medaliile de argint tinerii sportivi din Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Coșnița, Dubăsari.

Echipa din Horodiște, Călărași, au obținut medaliile de bronz la ambele categorii de vârstă.

La campionat au participat echipe din Călărași, Ungheni, Dubăsari, Nisporeni, Cimișlia și Chișinău

Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc. Jocul de oină era răspândit pe întreg cuprinsul al spațiului locuit de către români, având un număr mare de denumiri și variante: în Banat i se spunea „lopta mică” sau „pila”, în Transilvania „de-a lunga” sau „lopta lungă”, în zona Sibiului „fuga”,în Muntenia și în Moldova „hoina” și apoi oina, în Maramureș „ojerul” sau „oirul”, în Dobrogea „de-a lunga” etc.

Jocul solicită calități sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston sau bâtă).



Galerie foto:

Reportaj realizat de Canal 2 Nisporeni:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns