Tinerii din „Faptă nu Vorbă” reabilitează istoria prin exemplul propriu

În satul Ciorești din raionul Nisporeni, pe o troiță din cimitirul vechi se păstrează de mult timp o placă de marmură pe care sunt încrustate numele eroilor căzuți în primul război mondial.

Din spusele bătrânilor, placa a fost instală inițial pe o altă troiță, cel mai probabil pe una ostășească, care cu regret nu s-a mai păstrat în timp, informează tinerii din Asociația Obștească „Faptă nu Vorbă” pe pagina lor de facebook.



Nisporenenii mai comunică că pe actuala răstignire, placa de marmură a fost instalată ulterior de localnici pentru ca numele eroilor să rămână la loc de cinste.

În prezent, și această troiță rămâne a fi foarte deteriorată, iar de pe placă comemorativă s-au șters aproape toate numele eroilor.

De acest motiv, tinerii voluntari și-au propus să reabiliteze placa și să rescrie numele eroilor din nou pe placă, iar în același timp să împrospăteze din nou vopseaua pe răstignire, să îi trateze putregaiul și să îi consolideze fundamentul.

Din nefericire, după ce au am scos mai multe elemente ale troiței, tinerii au constatat că lemnul este mult prea deteriorat pentru a ca să limiteze doar la niște lucrări cosmetice.

Urmare, tinerii din Faptă nu Vorbă examinează posibilitatea de a înlocui toată crucea cu lemn nou și adăugarea unor elementele vechi ori instalarea unei troițe noi ostășească după schițele vechi.

Amintim că membrii asociației obștești „Faptă nu Vorbă” au la activ mai multe proiecte de reabilitare a monumentelor istorice din perioada interbelică, printre care Troița Ostășeșcă din Iurceni cât și acțiuni de promovare a valorilor cultural-istorice.

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns