Semeni, satul unde s-au întâlnit Dimitri Cantemir cu Petru I al Rusiei, fotografiat de la înălțimea unui zbor de pasăre

Localitatea Semeni, cu o suprafață de circa 3.88 kilometri pătrați, cu un perimetru de 18.40 km, este a doua ca mărime localitate din comuna Zagarancea.

Satul se află la distanța de 6 km de municipiul Ungheni și la 117 km de Chișinău.Semeni a fost menționat documentar în anul 1490 cu denumirea Bogdănești.

Nu se cunoaște în ce împrejurări și-a schimbat denumirea în Semeni.

Vedeți și La straja istoriei. Crucea Eroilor Români, distrusă de sovietici, a fost reinaugurată la Semeni

Conform Wikipedia, toponimul Semeni vine de la cuvântul „seimeni – din turcă seğmen, seymen – soldați, care formau armata plătită a domnitorului.

De o deosebită importanță este monumentul arheologic din satul Semeni, numit de localnici „Masa lui Petru cel Mare„.

Legenda spune că în preajma satului Semeni, la o distanță de mai puțin de 10 kilometri de Ungheni, cu secole în urmă, s-ar fi întâlnit domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir cu țarul rus Petru I.

Aici a fost săpată o masă la care au stat și au cinstit boierii. Localnicii îi zic Masa turcilor. Sau și mai simplu – Zamkă.

Oficial, apare la iveală și o altă versiune – Masa lui Petru I. Locul reprezintă două cercuri unul în altul, cel mare cu un diametru de aproximativ 400 metri și cel mai mic, sub formă de movilă, cam de 200 de metri.

În anul 2006, aici a fost înălțat un monument din piatră de Cosăuți, cu înălțimea de trei metri, având inscripția:

„Locul de întâlnire a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir cu țarul rus Petru I. 16 iulie 1711”.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Zderciuc, originar din municipiul Ungheni.Galeria a fost prezentat opiniei publice de către primarul comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc.

Totodată, primarul comunei a făcut publică și un colaj video cu localitățile comunei: Zagarancea, Semeni și Elizavetovca, filmate de la aceași înălțime.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: