Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din 28 martie 2020

Prim-ministrul a condus astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia au fost raportate ultimele informații de către autoritățile responsabile pentru prevenirea și combaterea virusului COVID-19.



Ministrul Viorica Dumbrăveanu a anunțat că s-au înregistrat 32 de cazuri noi de infecție cu coronavirus de tip nou, 2 cazuri de import din România și Marea Britanie  și 30 – locale. În total, s-au prelevat 231 de probe.

Numărul cazurilor confirmate crește, reiterăm apelul către cetățeni de a fi foarte prudenți. Suntem siguri că dacă vom respecta rigorile, nu vom admite un salt al cazurilor cu coronavirus și vom avea capacități să gestionăm situația.

Se poate de evitat acest scenariu sumbru, dacă vom fi solidari. Este clar că vom depăși această situație, și autoritățile și cetățenii depun eforturile necesare”, a  menționat prim-ministrul.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că peste 8 mii de angajați ai MAI sunt implicați în activitățile prevăzute în acest scop. Fluxul de persoane intrate în țară a crescut comparativ cu săptămâna precedentă. 5324 de persoane au fost verificate în comun cu medicii de familie și primarii.

Peste 6 mii de agenți economici au fost verificați, 2 din ei au încălcat măsurile restrictive stabilite de legislație și s-au întocmit procese verbale. Totodată, persoana contaminată cu virusul COVID-19 care a fugit în dimineața zilei din spitalul în care era internată, a fost găsită și reținută.

Dacă se va dovedi că bărbatul a infectat și alte persoane, acesta riscă dosar penal.

Ministrul Apărării a informat că în prezent forțele armate sunt antrenate în escortarea pacienților testați pozitiv la coronavirus și în transportarea cadrelor medicale la locurile de muncă.

Oleg Țulea a declarat că MAEIE pregătește în prezent lista cetățenilor din diasporă care au nevoie stringentă de a reveni în țară. Are loc sistematizarea datelor și se identifică mecanismul optim de reîntoarcere a cetățenilor.

În context, s-a discutat despre obligativitatea moldovenilor de peste hotare care revin acasă să dețină polița medicală de asigurare obligatorie.

Prim-ministrul a declarat că rutele avia nu vor fi autorizate, dacă 1. pasagerii nu vor fi selectați după criteriile prioritare și 2. aceștia nu vor deține polița medicală. Ion Chicu a solicitat să fie creat un mecanism aplicabil și la trecerea frontierei terestre.

Ministrul Perju s-a referit la situația exportului produselor cerealiere, menționând necesitatea de a stopa pentru o perioadă eliberarea certificatelor pentru exportul cerealelor, precum și al vitelor cu masa până la 400 de kg.

Exportul fructelor va continua fără restricții.



La ședință a fost examinată și aprobată Dispoziția nr. 8 a Comisiei pentru situații excepționale din 28 martie:



Galerie Foto:

Declarații după ședință:



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns